Snøhetta ritar familjehus i Norge med nollutsläpp

ZEB Pilot House är ett byggnadsprojekt som gjorts i ett samarbete mellan Snøhetta, SINTEF, Brødrene Dahl och Optimera. Det är ett familjehus med nollutsläpp i Larvik, Norge.

snohettaplusenergihus-nollutsläpp

Eftersom Snøhetta är aktiva inom ZEB – ett forskningscenter för ”Zero Emission Buildings”, så har man ritat det här huset som en demonstrationsplatform för inlärning och byggnadsmetodik av plusenergihus. Det kommer att bli en viktig platform för tester och mätningar av prestandan på lågenergibyggnader.

snohettaplusenergihus-2

Huset ska även uppfylla andra höga krav som förutom energianvändningen inkluderar: Luftgenomsläpplighet, akustisk kvalitet, dagsljusmängd, värme och luftkvalitet inomhus. ZEB Pilot House uppfyller samtliga av dessa kriterier och har därmed uppnått klassificeringen ZEB-OM. Detta innebär nollutsläpp för samtliga material som används under byggnadsprocessen, dagsanvändningen och all utrustning inklusive en elbil med en årlig räckvidd på 20000 km.

snohettaplusenergihus-3

För att uppfylla ZEB-OM har man varit tvungen att integrera passiva energisparande system. Uppvärmingen av swimmingpoolen och utomhusduschen kommer ifrån ett överskott av energin som solcellerna på taket producerat. Materialen är antingen återvunna eller har ett lågt energivärde.

Projektet har också fokuserat på att behålla alla komfortabla kvalitéer som finns i vanliga hem. Komforten och välbefinnandet har varit lika viktiga faktorer som energiproduktionen. På baksidan kommer det att finns en trädgård med fruktträd och grönsaksodlingar för närproduktion av mat.

snohettaplusenergihus-4

Plats: Larvik, Norge
Area: 220kvm (hus), 200kvm (tomt)
Typ: Familjehus med nollutsläpp
Klient: Optimera och Brødrene Dahl (Saint Gobain)
Status: Under konstruktion

Fler berättelser
Typsnittet Arial visualiseras i människohud av designers

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.