Snøhetta designar Norges nya sedlar med ett pixlat mönster

Norska centralbanken har valt ut ett pixlat mönster av designstudion Snøhetta till att representera baksidan av Norges nya sedlar.

Snohetta-norges-nya-sedlar-med-pixlat-mönster
Bild: Snøhetta

Sammanlagt bjöds åtta designfirmor in till att lämna förslag på Norges nya sedlar. Snøhetta korades som vinnare under invigningen av en utställning i Oslo för två dagar sedan, där samtliga designförslag visades upp.

Snohetta-pengar-norge-2
Bild: Snøhetta

Sedeldesignen genomfördes i ett samarbete mellan Snøhetta och grafiska designstudion The Metric System från Norge. Snøhetta’s förslag kommer att finnas representerad på baksidan av sedeln, medan The Metric System står för designen på framsidan.

Snohetta-pengar-norge-3
Bild: Snøhetta

Temat för Snøhetta’s förslag är ”Skönheten med gränser”, och det handlar om hur vi människor bosätter oss nära gränser som bergskedjor, bergspass, floder och kuster. Där hav och land möts finns det alltid liv.

Snohetta-pengar-norge-4
Bild: Snøhetta

Den långa kusten som finns i Norge har skapat landets identitet, kulturarv och industrier. Den har också tillfört välfärd samt nationella och internationella transportmöjligheter.

Snohetta-pengar-norge-5
Bild: Snøhetta

Designen för de nya sedlarna representerar kontraster, som när mjukt möter hårt eller digitalt möter analogt. Fyrkanterna på sedlarna ska efterlikna pixlar, eftersom det är vår tids visuella språk. Tillsammans representerar de olikfärgade pixlarna en form av bildmosaik som föreställer ett motiv med kusten och horisonten.

Snohetta-pengar-norge-6
Bild: Snøhetta

Varje valör domineras av en egen färgsättning som går från en grön 50-kronorssedel till en lila 1000-kronorssedel.

Snohetta-pengar-norge-7
Bild: Snøhetta

Mönstret varierar också beroende på valör med Beauforts skala, dvs efter vindhastighet. Små valörer har en låg vindhastighet vilket representeras med korta kubiska pixlar. Stora valörer har en hög vindhastighet med skarpa avlånga pixlar.

Snohetta-pengar-norge-8
Bild: Snøhetta
Fler berättelser
IKEA & Ubi Bene bygger vertikal lägenhet i Frankrike

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.