Mojaveöknen får världens största solkraftsanläggning

Efter många år av utveckling och uppbyggnad, står nu världens största solkraftsanläggning färdig att användas i Mojaveöknen, USA.

Mojaveöknen får gigantisk solkraftsanläggning

Den nya anläggningen som är framtagen i ett samarbete mellan Google, Brightsource Energy och NRG Energy, kommer att stå för 30% av all producerad energi i USA. Google’s chef för energi och hållbar utveckling, Rick Needham säger att företaget satsar på innovativ förnyelsebar energi med potentialen att förändra energikartan för att erbjuda företag och hem ren energi.

Världens största solkraftsanläggning i Mojaveöknen, USA

Mojaveöknen täcker en total yta på 57,000 kvadratkilometer mellan delstaterna Kalifornien, Arizona, Utah och Nevada. Det är en av de varmaste öknarna på jorden, med temperaturer upp mot 60 grader celsius i ”Death Valley” under sommarmånaderna.

Solkraftsanläggning i öknen

Solkraftsanläggningen ”Ivanpah” täcker en yta på 1425 hektar och är ett lysande exempel på hur man kan utnyttja döda ökenlandskap till att utvinna energi. Den har kapacitet att tillhandahålla ren energi till över 140,000 hushåll i Kalifornia-området, med en årlig elproduktion på över 1 miljon MW/h.

Worlds-Largest-Solar-Array-Ivanpah-4

Ett 140 meter högt torn med en vattenkokare på toppen är omringat av tusentals speglar som är riktade mot vattenkokaren i mitten. Det är så man utvinner all energi.

Worlds-Largest-Solar-Array-Ivanpah-6

Fler berättelser
Nakna dansare rör sig under långtidsexponering

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.