På Lagnö i Stockholms skärgård har arkitektfirman Tham & Videgård ritat det här fantastiska sommarhuset. Den naturliga terrängen som försiktigt sluttar ner mot havet i söder, är mestadels öppen med lite träd och buskar.

Lagnö sommarhus, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Till skillnad från andra projekt de arbetat med ligger detta på en mer tillgänglig ö i skärgården, vilket betyder att det går att nå den med bil från fastlandet, även med tyngre transporter. Detta tillsammans med kundens önskemål om ett underhållsfritt hus inspirerade Tham & Videgård till att söka efter ett sätt att designa huset som en integrerad del av naturen.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Materialets färg och tyngd ansluter till skärgårdens naturliga granitberggrund, istället för en ljus träbyggnad. Den består av två stycken volymer som placerats sida vid sida för att visa byggnadens position i landskapet, där skogen öppnar upp sig ut mot fjärden. Ingången från norr presenterar sig genom en öppning mellan byggnaderna i riktning mot ljuset och vattnet.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

Bild: Åke E:son Lindman

Husets exteriör härstammar från ett antal tvärgående gaveltak som anslutits och tillsammans bildar en lång veckad fasad. Resultatet av detta är en varierad takhöjd i interiören genom hela huvudbyggnaden. Skjutbara glasfönster öppnar upp interiören mot en yttre terrass och kan beskrivas som en nisch i förhållande till skärgårdslandskapet utanför.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

De mindre rummen ligger längs med den norra fasaden och kan lätt nås via en vägg av skjutdörrar. Rummen är också upplysta av öppningsbara takfönster. Terrassen, de invändiga golven och fasaderna är gjorda av naturligt exponerad betong, formade med plywood. Interiören är annars vit med träarbeten i ask.

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter
Team: Bolle Tham och Martin Videgård, Anna Jacobson (Projektarkitekt)
Interiör: Tham & Videgård Arkitekter
Landskapsarkitekt: Tham & Videgård Arkitekter

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

Bild: Åke E:son Lindman

Byggnadsingenjör: Sweco, Mathias Karlsson
Area: 140 kvm
Färdigställt: 2012
Fotograf: Åke E:son Lindman, Lindman Photography

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter 2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

Lagnö House, Tham & Videgård Arkitekter2012 10

Bild: Åke E:son Lindman

(L:\Press\Presskit\Tham & Videg345rd Arkitekter - Summerhous

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.