Sommarhus på Gotland – utdragen lada av Enflo Arkitekter

För 10 år sedan ritade arkitektbyrån Enflo Arkitekter ett soffbord till en beställare och nu var det dags för ett sommarhus att ställa det bordet i. Huset Nabben är format som en utdragen lada med två stycken zoner, en privat och en gästdel.

Zonerna ligger i varsin ände av huset och kan öppnas upp med ett skjutbart glasparti. Enflo Arkitekter har genomfört projektet i samarbete med DEVE Architects.

Sommarhus på Gotland av Enflo Arkitekter

Sommarhus med tydlig förankring i Gotland

Nabben är ett enkelt sommarhus till en ung familj. Tomten på östra Gotland omgärdas av öppna fält i norr och låg skog i söder. Viktigt för projektet var en tydlig förankring i den gotländska byggnadstraditionen. Vi valde ladan som referens, en välkänd byggnadstyp men här med ovanliga proportioner.

Huset ligger som ett streck i landskapet och smälter ihop med skogen i bakgrunden. Den långa smala huskroppen släpper in mycket ljus och gör naturen ständigt närvarande.

jb_sommarhus_got2

Det tjärade gotländska faltaket ger den enkla volymen karaktär med enhetliga takbrädor och tydliga spår för vattenavrinning. Det är en gotländsk tradition som kombinerats med nutida arkitektur.

Taket spänner över husets sovrumsdel med loft, allrummet och uterummet som är öppna till nock samt gästavdelning med loft. Med tiden efter ett antal tjärbehandlingar får taket samma kulör som den laserade fasaden.

Huset Nabben i När på Gotland

Golven är av vitlutad furu och köket av furuplywood, innerväggarna av vitmålad furupanel. Uterummet utformades för den svenska sommaren och används i alla väder. De skjutbara spaljéerna bryter vinden, begränsar solinstrålningen och stänger igen huset när familjen reser bort.

jb_sommarhus_got4

Kort om Enflo Arkitekter & projektet

Enflo Arkitekter AB grundades av arkitekten Jens Enflo i Stockholm år 2005. Man har sedan dess genomfört både stora och små uppdrag för kommuner, privatpersoner och företag. Uppdragen inkluderar allt från nya bostadshus, lägenheter och kontor till interiörer.

jb_sommarhus_got5

Namn: Sommarhus, Nabben
Adress: När Bomunds i Hammaren 570, Gotland
Arkitekt: Enflo Arkitekter AB
Team: Arkitekt SAR/MSA Jens Enflo (ansvarig), Morten Vedelsbøl från DEVE Architects (medverkande), Axel Theman (medverkande)
Area: 104 kvm

jb_sommarhus_got6

Byggår: 2012
Total kostnad: 2,2 miljoner
Byggherre: Niklas och Malin Samuelsson
Fotograf: Joachim Belaieff

jb_sommarhus_got7

Ritningar:

Fler berättelser
MVRDV ritar skålformad utställningsbyggnad för konst

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.