Två sommarhus i Slävik, Bohuslän av arkitekten Mats Fahlander är placerade på toppen av en klippa med havsutsikt. Bilderna är tagna av Åke E:son Lindman.

Slävik, Träpriset 20129-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Beskrivning av Mats Fahlander: På näset mellan Åbyfjorden och Brofjorden, i det bohuslänska kustbandet, ligger några nyligen frigjorda fastigheter. Naturen med mjukt rundade granithällar, vinpinad grönska och ljungtäckta sänkor är omringade av naturreservat. Den intilliggande glesa bebyggelsen är från fyrtio- och femtiotalet, med karaktär mer av lätta sommarpaviljonger än traditionell bohuslänsk kustbebyggelse.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Här har en stor släkt i generationer spenderat sina somrar. Tomtgränserna är osynliga, standarden är enkel, havet och den omgivande naturen är det viktiga. Familjerna växer och bebyggelsen kompletteras vartefter.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Huset på en av områdets högre platser ritades för sonen i familjen, ett eget hushåll och plats för gästande vänner. Ingen anpassning till marken har gjorts, huset svävar ovanför klippan, på en utkragande brygga rör man sig runt huset.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Föräldrarnas önskan om ett lättskött hus att dra sig tillbaka till resulterade i en byggnad på samma tema i den ljungklädda sänkan mot havet nedanför.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Den starka kontrasten mellan platsens utsatthet för saltmättade höststormar och det enkla sommarlivet utan gränser mellan ute och inne, ligger till grund för husets utformning.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

En platsbyggd trästomme av massivt konstruktionsvirke, med stolpar och balkar av limträ, har en närmast underhållsfri, mineralisk fasad i samma grå ton som klipporna. Målade ytor är Bohuslänskt vita. De rundade taken hämtar sin form från de omgivande klipphällarna.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Planens geometri är enkel; ett främre skepp med ett stort rum för matplats, kök och umgänge och ett bakre med hall, 3 sovrum, wc och dusch. Stora delar av väggarna kan öppnas mot omgivningen genom generösa skjutdörrar så att samtliga rum har direkt utgång till bryggan runt huset. I uthuset intill finns ett gästrum, dusch och bastu.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Interiört har golv, väggar, tak, dörrar och all fast inredning en slät, obehandlad panel av gran. När den lågt stående solen i väster tänder de panelklädda innerväggarnas naturliga färg blir den grå byggnaden i det grå landskapet ett glödande blickfång från stranden och havet.

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Byggnadstyp: Fritidshus
Plats: Slävik på Härnäset i Bohuslän, Lysekils Kommun
Byggherre: Privat
Arkitekt: Fahlander Arkitekter AB genom Mats Fahlander
Fotografi: Åke E:son Lindman
Konsulter: SD Project genom Erik Lindquist
Totalentreprenör: Byggtjänst i Lysekil AB genom Ulf Johansson, Kennet Samuelsson, Robin Johansson, Christian Johansson
El från Rylanders El AB genom Benny Karlsson
VA från Ehrling Olsson Rör AB genom Peter Olsson
Glaspartier och dörrar från Västkustfasader genom Tobias Horst
Bruttoarea: 90 kvm + 28 kvm
Byggår: 2010
Byggsätt: Platsbyggt

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Slävik, Träpriset 2012 9-2011

Bild: Åke E:son Lindman

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.