Max Holst arkitektkontor har ritat ett sommarhus på Vindö i Stockholms skärgård. Till en början såg platsen ut som en ganska typisk skärgårdstomt, med tallar, blåbärsbuskar och granithällar. Topografin visade sig vara annorlunda och blev en spännande utmaning för Max Holst såväl som för utvecklarna Strömma Projekt AB.

vindö_maxholst10

Bild: Hannes Söderlund

Tomten ligger ovanpå en ås intill en 10 meter djup ravin, där en blandning av magnifika tallar och lövträd växer. Huset och terrassen byggdes därför på en nivå så att trädtopparna kom precis under ögonen.

vindö - max holst

Bild: Hannes Söderlund

Åsens orientering var en annan viktigt aspekt att ta hänsyn till, eftersom den dikterar byggnadens form och uppdelning av rummen. Stor vikt har lagts på rummet med vardagsrum, matsal och kök, vilket leder ut till en terrass som vätter mot syd/öst.

vindö_maxholst9

Bild: Hannes Söderlund

På östra sidan ligger barnens sovrum och mellan vardagsrummet och sovrummen hittas badrummet. Hallen fungerar som ett rymligt lekrum då den ligger i anslutning till barnens sovrum.

vindö_maxholst8

Bild: Hannes Söderlund

Byggnadsmaterialen är enkla och lokala. Sommarhuset är svartmålat och står på svarta betongklossar som skyddas av ett plåttak med exponerade takstolar i timmer på insidan. Resterande delarna av interiören är klädd i obehandlat timmer, vilket matchar takstolarna.

vindö_maxholst7

Bild: Hannes Söderlund

Samtliga rum är sammankopplad med den omgivande skogen och himlen.

vindö_maxholst6

Bild: Hannes Söderlund

Arkitekt: Max Holst
Plats: Vindö, Djurhamn
År: 2013
Fotografi: Hannes Söderlund

vindö_maxholst5

Bild: Hannes Söderlund

vindö_maxholst4

Bild: Hannes Söderlund

vindö_maxholst3

Bild: Hannes Söderlund

vindö_maxholst2

Bild: Hannes Söderlund

vindö_maxholst1

Bild: Hannes Söderlund

vindö_maxholst12

Bild: Hannes Söderlund

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.