Stadsparken i Vara får 16 meter högt vildvinstorn

Sedan flera år tillbaka driver Vara kommun ett långsiktigt projekt med kulturen i fokus. Den senaste satsningen är att göra konsten mer synlig i offentliga miljöer, och för att åstadkomma detta planerar kommunen uppföra ett 16 meter högt vildvinstorn i stadsparken, Badhusparken.

Badhusparken vildvinstorn

Södra delen av Badhusparken’s 5000 kvm kommer omvandlas till ett offentliga utkikstorn tillägnat Vara-borna. Den 8 december presenterades två stycken skissförslag för kommunens gestaltningsråd och där valde man att anta konstnärerna Thomas Bernstrands och Albin Karlssons förslag.

Badhusparken 004

”Vid vårt besök i Vara blev vi inspirerade av kommunens progressiva och tillsynes lättfotade arbete. Att till exempel ge ungdomar möjlighet att kunna resa från staden genom subventione- rade åkkort eller ta kommunalanställda på utlandsvistelse visar på självförtroende, kreativitet och tillit”, säger Thomas Bernstrand och Albin Karlsson i ett pressmeddelande.

Badhusparken 003

Tidigare exempel på lyckade projekt är Vara Konserthus och konstverket The Blue Orange av tyska konstnärinnan Katharina Grosse. Målsättningen är att Badhusparken precis som dessa, skall bli en plats för alla som även kan betraktas på avstånd.

Badhusparken 002

”Stationshuset och Konserthuset ger belägg för kommunens slogan – Vara vågar. Vi hoppas att vårt förlag till utformning av södra delen av Badhusparken kan bidra till bilden av Vara som den omsorgsfulla och framåtsträvande stad Vara visar sig vara”, fortsätter konstnärerna.

Badhusparken 005

Fler berättelser
Lekande valpar fotograferade under vatten av Seth Casteel

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.