Startup utvecklar duschmunstycke – slösar 70% mindre vatten

San Francisco-baserade startupen Nebia har utvecklat ett innovativt duschmunstycke som både spar pengar och vatten i hushållet. Företaget har tagit fram en produkt som förbrukar 70% mindre vatten i jämförelse med konkurrenter på marknaden.

Idag är det vattenbrist på många platser runt om i världen och det är den stora anledningen till varför startupen bestämde sig för att ta fram produkten. Finansieringen har till stora delar skett genom crowdfunding-siten Kickstarter där munstycket såldes för 299 USD. Totalt har man lyckats samla in över 3,1 miljoner USD via Kickstarter-kampanjen.

Nebia duschmunstycke slösar 70% mindre vatten
Nebia’s duschmunstycke slösar 70% mindre vatten

– Duscharna har sett likadana ut i 100 år. Inte nog med att vi behöver en mer effektiv lösning, vi behöver alla en bättre upplevelse i våra dagliga rutiner, säger Philip Winter som är Co-Founder och CEO för Nebia i ett pressmeddelande.

Nebia förbrukar 2,8 liter vatten per minut, vilket kan jämföras med de 9,5 liter vatten som ett vanligt duschmunstycke gör av med. Det går till så att det nya munstycket finfördelar vattnet till miljontals små droppar, vilket ger en ytarea av vatten som är 10 gånger större än en vanlig dusch.

nebia3
Vattnet pressas ut genom små hål på undersidan

Duschkonsolen och huvudet är gjorda av anodiserat aluminum och passar ihop med de vanligaste röranslutningar i hemmet. Nebia’s duschmunstycke är gjort av en polymer med hög densitet. Vattnet sprutas sedan ut genom pyttesmå hål i polymerens undersida. Tester har genomförts i samarbete med gymkedjan Equinox och på Google respektive Apple’s campusområden.

I pipelinen har man planer på att utveckla en ytterligare modell som berättar för användaren hur mycket energi och vatten som duschen förbrukar. Man har också tankar på att ta fram en smart varmvattenberedare som är mer energisnål.

Om alla människor i Kalifornien skulle byta ut sina munstycken till en Nebia, skulle 757 miljarder liter vatten sparas årligen. I pengar skulle det innebära besparingar på över 4 miljarder USD. Företaget befinner sig för närvarande i utvecklingsfasen och har fortfarande en del problem kvar att lösa med tillverkningen. Dock kan man forfarande stödja projektet genom att förbeställa produkten på hemsidan för 375 USD.

nebia2

Fler berättelser
Drömhus i Nya Zeeland med utsikt över havet & Aukland

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.