Det är nu andra året i rad som den gamla stadskärnan i staden Verona, Italien förvandlas till ett öppet museum för stengods. En av de deltagande firmorna på den sk Marmomaccmässan kallar sig själva för Lithos Design och de har skapat en stor unik stenport.

Lithos Design_Stone Gate_stenport

Stenmonumentet som byggts av Lithos Design men formgivits av Raffaello Galiotto, placerades ut mitt emot Verona-arenan. Den antika formen på bågen härstammar ifrån Romarriket och består utav ett antal stora uthuggna stenar, vilka väger upp mot 500 kg styck.

Konstruktionen är självbärande, vilket betyder att stenarna hålls ihop tack vare komprimerande krafter. Bakom denna stenport kan man skymta en av de absolut äldsta och bäst bevarade Romerska arenorna och det perspektiv som uppstår gör att förbipasserande människor kan betrakta och jämföra de båda olika stenkonstruktionerna med varandra.

Stenporten är en utmaning som balanserar massa, vikt och gravitation, vilket man kom fram till efter att ha granskat en teknisk studie. Cirkeln är 3,80 m hög och 1,20 m djup, med en total vikt på 27300 kg. Här följer en video:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.