Stolen IO har tagits fram av designern Juan Ochoa på Florence Institute of Design International (FIDI), för att få användaren att unna sig egentid.

Stolen IO

En kombination av rundade former och tvåtonat trä ger en varmt och komfortabel känsla. Tanken är att användaren ska bilda en kreativ anknytning till stolen. Eftersom den är tillverkad i böjd plywood och platta paneler kan monteringen göras i sex snabba steg. Det behövs bara nio skruvar för att sätta ihop alla delar.

io_01_L1

– Självmonteringssystemet tillåter dig att delta i konstrueringsprocessen av stolen. När du sätter ihop stolen kan du skapa en djupare anknytning och ägande av stolen, säger Juan Ochoa i ett pressmeddelande.

io_06_L1

Tillverkningen kommer att ske vid en Toskansk hantverksfabrik för att ge stolen ytterligare ett lager av identitet. Ofta brukar processer som självmontering förknippas med massatillverkning, men trots det kan den i det här fallet behålla sin estetiska integritet.

io_07_L1

Namnet IO kommer från ordet “Io”, vilket på italienska betyder “Jag” och ska understryka den individuella upplevelsen man får i stolen.

– Det är en stol för egentid, att koppla från och att återkoppla, säger Ochoa.

io_03_L1

Juan Ochoa är en ung colombiansk designer som tidigare studerat arkitektur i Colombia, innan han började på FIDI’s masterprogram i möbeldesign. På FIDI fick Juan Ochoa chansen att arbeta under ledning av arkitekten och professorn Leonardo Rossano. Efter att ha tagit sin examen där i maj 2014, bor han nu i New York och arbetar som designer.

io_02_L1

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.