Strawscraper av Belatchew Arkitekter utvinner vindenergi

Projektet Strawscraper av Belatchew Arkitekter är en påbyggnad av Söder Torn på Södermalm, som kan utvinna vindenergi med hjälp av energiproducerande strån.

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-1

Söder Torn färdigställdes 1997 och var tänkt att ha 40 våningsplan. Men då arkitekten Henning Larsen (som även designat KTH’s Alba Nova och Operan i Köpenhamn) lämnade projektet efter ha tappat inflytandet om utformningen, så blev tornet endast 26 våningar. Därför vill Belatchew Arkitekter förlänga Söder Torn till dess ursprungliga storlek och samtidigt utforska möjligheterna att producera vindenergi.

Tack vare en piezoelektrisk teknik ska byggnaden ta tillvara på energin som produceras när stråna rör sig med vinden. Det går till så att stråna är tillverkade från ett slags kompositmaterial med piezoelektriska egenskaper. Dessa strån kan tack vare tryckskillnader på kristaller omvandla mekanisk rörelse till elektricitet.

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-2

Tekniken går att tillämpa på många outnyttjade urbana ytor, vilket gör det möjligt att producera elektrisk energi lokalt. Stråna kommer också innebära att fasaden på tornet känns levande då den hela tiden förändras och rör sig med vinden. Det finns en hel del fördelar med tekniken jämfört med vanliga vindturbiner. Den är tyst, fungerar vid låga vindhastigheter och är helt ofarlig mot fågellivet.

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-3

Den existerande lokalen på toppen av Söder Torn planeras göras om till ett offentligt plan, med restaurang. Det ska också gå att ta sig till en utsiktsplats längst upp på tillbyggnaden, vilken erbjuder fantastiska vyer över Stockholm.

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-4

Strawscraper av Belatchew Arkitekter har även blivit nominerad till årets byggnad av World Architecture Festival inom kategorin ”Future Projects >> Experimental”.

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-5

Belatchew_Arkitekter_Strawscraper-6

Fler berättelser
Missa aldrig mer ett samtal med Ringly

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.