Student vinner INDEX 2015 med rengöringsprojekt för haven

Holländska ingenjörsstudenten Boyan Slat vann INDEX Award 2015 med ”The Ocean Cleanup”, ett rengöringsprojekt med målsättningen att rensa bort all plast från världshaven.

Ocean Cleanup rengöringsprojekt för världshaven

Projektet kommer inte enbart att vara gynnsamt för miljön och den biologiska mångfalden, utan också förbättra människors hälsa genom att dramatiskt minska mängden plast och gifter som cirkulerar i hela näringskedjan.

TOC_ChapterRenders5K_0009

Boyan Slat har uppfunnit en plattform som rensar bort plasten genom att använda de naturliga strömmarna som finns i världshaven. Plattformen är designad till att omfatta flera miljoner kvadratkilometer med flytande barriärer som samlar in platen till en central uppsamlingsstation.

TOC_ChapterRenders5k_0001

Barriärerna flyter ovanpå havsytan i form av en gigantisk tratt som koncentrerar plasten till en central punkt där den sedan enkelt kan extraheras ur vattnet. Därefter kan avfallet föras till land med fartyg, sorteras och slutligen återvinnas till nya material eller olja.

TOC_ChapterRenders5K_0008

På bara 10 år skulle en enda reningsplattform kunna återvinna 42% av det stora stillahavssopområdet som uppskattas väga omkring 70,320,000 kg.

TOC_ChapterRenders5K_0004

Fler berättelser
Trädgårdsstol baserad på utbytt badkar av Natalia Romanova-Ray

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.