Studenter skriver ut cykel i rostfritt stål med hjälp av robotar

En grupp studenter från Delft’s tekniska högskola i Nederländerna har tagit 3d-utskriftstekniken till en ny nivå genom att designa och skriva ut en fullt funktionell cykel i rostfritt stål.

Cykeln ”Arc” togs fram av studenterna under ett tremånadersprojekt som genomfördes tillsammans med företaget MX3D i Amsterdam. Med hjälp av robotar har man kunnat tillverka en avancerad ram, designad specifikt för att visa upp potentialen med den nya utskriftsmetoden.

studenter skriver ut cykel i rostfritt stål med hjälp av robotar

– 3D-utskrifter har fullkomligt exploderat i popularitet under det senaste decenniet, men för dem som vill skriva ut medelstora till stora objekt, finns det fortfarande väsentliga begränsningar i tekniken. Den här metoden för 3D-utskrifter möjliggör produktion av medelstora till stora metallföremål med nästan total formfrihet, säger studenten Harry Anderson.

3d-printad-cykel-rostfritt-stal-3

I en video demonstrerar projektgruppen ramens hållbarhet genom att cykla omkring i staden Delft. Eftersom Arc i princip väger lika mycket som en vanlig cykel, presterar den ungefär lika bra i gupp och ojämna förhållanden.

– Det var viktigt för oss att konstruera ett funktionellt objekt som människor kan använda varje dag. Som studenter i Nederländerna, kom cykeln naturligt i åtanke. En cykelram är ett bra test av tekniken på grund av de komplexa krafterna som är inblandade, säger Stef de Groot i projektgruppen.

3d-printad-cykel-rostfritt-stal-2

Start-upen MX3D har hjälpt studenterna att skriva ut ramen i rostfritt stål. Förra året var det en världsnyhet när företaget avslöjade planer på att skriva ut en hel bro med hjälp av robotar i Amsterdam.

Projektteam: Harry Anderson, Stef de Groot, Ainoa Areso Rossi, Sjoerd van de Velde och Joost Vreeken.

3d-printad-cykel-rostfritt-stal-1

Fler berättelser
ljudisolerande kåpa av Vivero
Akustisk kåpa från Vivero isolerar bort ljud i öppna planlösningar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.