Studio Total & Iittala hyllar Alvar Aalto med pris

The Award of Incompleteness är ett pris av Studio Total i samarbete med svenska glastillverkaren Iittala som delats ut till 36 personer, vars arbete på något sätt påminner om Alvar Aaltos former. Bland de svenska pristagarna hittar man sångerskan Lykke Li, designern Kyuhyung Cho och designduon Altewai & Saome. Egentligen har Studio Total redan lagt ner sin verksamhet, men detta är ett sista projekt som blev nyligen blev färdigt.

Studio-Total-Pris-Alvar-Aalto

Beskrivning från Studio Total: Aalto formgav sina berömda Savoy-vaser 1936, under en period då totalitarismen var som starkast i Europa, de rådande idealen var bombastiska, kraftfulla och linjära. Aaltos vaser var precis det motsatta: små, ömtåliga och i organiska former, handgjorda, varierande och aldrig perfekta, eftersom något handgjort aldrig kan bli perfekt på det totalitära teoretiska maskintillverkade sättet.

altewai-st
Altewai & Saome
kyuhyung-cho-st
Kyuhyung Cho
lykke-li-st
Lykke Li

För oss är dessa vaser och Aaltos arbete något mycket mer än ”design” eller form. Alla som sett invigningen av 1936 års olympiad vet att totalitarism kan vara både stilfullt och vackert och vi vet alla vad designikoner Chanel och Hugo Boss sysslade med under kriget. Aaltos vaser är fortfarande handgjorda hos Iittala norr om Helsingfors och för oss är vaserna ett utryck för en skönhet som aldrig kan användas av förtryckare. En form som aldrig riktigt passar in men just därför faktiskt fortfarande förändrar världen.

Fler berättelser
Tengbom ritar smarta studentbostäder i trä

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.