Stuga i Norderhov av Atelier Oslo ligger på brant sluttning

I Krokskogen utanför staden Hønefoss i Norge, har Atelier Oslo ritat den här stugan på en brant sluttning vid sjön Steinsfjorden.

Stuga i Norderhov av Atelier Oslo
Bild: Lars Petter Pettersen

Projektet, en stuga i Norderhov, är organiserat kring flera uteplatser som ger skydd från vinden och tar emot solen vid olika tider på dygnet.

Norderhov: Stuga i brant sluttning
Bild: Lars Petter Pettersen

Stugans exteriör har en rektangulär geometri, där både väggar och tak är täckta med 20 mm tjocka basalt-plattor. Stenplattorna har lagts i ett mönster som ofta förekommer hos traditionella trä-beklädnader i Norge.

Norderhov_7
Bild: Lars Petter Pettersen

Interiören är en gjord som ett sammanhängande utrymme, med böjda tak och väggpartier som klätts i 4mm tjock björkplywood.

Vinterhytte Krokskogen
Bild: Lars Petter Pettersen

Golvet följer terrängen och delar upp våningsplanet i flera nivåer. Uppdelningen definierar olika funktionella zoner i stugan.

Vinterhytte Krokskogen
Bild: Lars Petter Pettersen

Övergångarna mellan golvets nivåer skapar steg som ger varierande ytor där det antingen går att sitta eller ligga.

Vinterhytte Krokskogen
Bild: Lars Petter Pettersen

I mitten av stugan har Atelier Oslo skapat en eldstad som monterats fast i golvet. Tanken med detta är att skapa en känsla av en lägereld i mitten av stugan, som går att se från alla nivåer och vinklar.

Vinterhytte Krokskogen
Bild: Lars Petter Pettersen

För att skapa en mer direkt relation till naturen, så har man satt in stora glasväggar med gömda ramar i vardagsrummet och matsalen.

Norderhov_16
Bild: Atelier Oslo

Konstruktionen består till största delen av prefabricerade delar, tillverkade i laminerat virke och Kerto plywood. Kerto-skivorna har slipats med en CNC maskin och definierar stugans geometri både utvändigt och invändigt.

Norderhov_21
Bild: Atelier Oslo

Borrade stålstänger i berget och ett gjutet betongfundament under eldstaden gör konstruktionen stabil och tålig.

Norderhov_18
Bild: Atelier Oslo

Arkitekt: Atelier Oslo
Färdigställt: 2014
Klient: Privat
Area: 80 kvm

Norderhov_17
Bild: Atelier Oslo

Team: Nils Ole Bae Brandtzæg, Thomas Liu, Marius Mowe, Jonas Norsted, Juan Ruiz, Bosheng Gan, Sveinn Thorarinsson, Emmanuel Ferm
Konsulter: Estatikk AS v/ Sivilingeniør Ole Morten Braathen, Aps AS v/Kåre Wærnes, Moelven Limtre AS v/ Rolf Evensen, Concept design v/Fredrik Eng,
Entreprenör: Byggmester Bård Bredesen
Fotografi: Lars Petter Pettersen, Atelier Oslo

Norderhov_19
Bild: Atelier Oslo

Ritningar:

Fler berättelser
Nya möbelserien Stockholm Puls är anpassad för Arlanda

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.