Bild: Frank Huelsboemer

Superloon av Jasper Morrison är baserad på ny LED-teknik

Golvlampan Superloon är designad av brittiska studion Jasper Morrison, för italienska lampföretaget FLOS. Från och med nu finns lampan tillgänglig hos utvalda återförsäljare och FLOS-butiker världen över.

Superloon är en nytänkande lampa som tagits fram för maximal ljusprestanda och effektivitet. Det är en tunn och diskformad LED-lampa, som använder sig av en avancerad kantbelysningsteknik. Det cirkulära lamphuvudet är designat för att sprida ljuset och kan roteras 360-grader.

Lampan Superloon av Jasper Morrison

Superloon bygger på ny LED-teknik

För att par år sedan visade Piero Gandini (tidigare ägare och VD för Flos) upp en ny LED-teknik. Tekniken utgörs av en ring med lysdioder som skickar ljuset sidleds in i kanterna på en tunt och genomskinligt material. Komposit-materialet lyser upp när dioderna är tända, vilket ger intrycket av en vit lysande skiva.

– Superloon är svaret på frågan om vad man kan göra med denna fascinerande teknik. Genom att fästa skivan på en gyroskopisk axel, kan ljuset spridas i oändligt många riktningar. Det är ett brett och diffust ljus som går att dimma till ett mjukt sken, säger Jasper Morrison.

Ramen är gjord i kromad metall och finns just nu tillgänglig i färgerna svart och vitt. Ljuset styrs med hjälp av optiska sensorer i benen, som varierar ljusstyrkan och dess temperatur.

superloon_frank_huelsboemer_1
Bild: Frank Huelsboemer

Designad av Jasper Morrison

Jasper Morrison föddes i London 1959. Han tog sin examen inom design från Kingston Polytechnic år 1982 och började sedan studera på Royal College of Art. Designstudion etablerade han efter sin examen i London 1986. Idag har man kontor i London, Tokyo och Paris.

Efter 2010 har Jasper Morrison bland annat samarbetat med spanska företagen Camper, Kettal och Andreu World. Han blev även utsedd till creative director för det schweiziska elektronikföretaget Punkt. Där har han skapat MP01, en enkel mobiltelefon som bara har de mest basala funktionerna.

Till designen på golvlampan Superloon har Jasper Morrison inspirerats av månens arketyp. Det är en tunn och imponerande skiva som är fäst på tre ben och kan roteras 360 grader. Superloon passar både som läslampa eller bakgrundsbelysning. Den har ett ljus som går att variera i intensitet och temperatur.

superloon_frank_huelsboemer_4
Bild: Frank Huelsboemer
Fler berättelser
Elcykel från Lithium Cycles är baserad på mopeddesign

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.