MAG-LEV skivspelare
Bild: Peter Giodani

Svävande skivspelare från MAG-LEV trotsar gravitationen

Grundarna till MAG-LEV Audio har pressat gränserna för vad som anses vara möjligt och skapat en väldigt annorlunda produkt. Man har utvecklat världens första svävande skivspelare, som spelar vinylskivor felfritt, samtidigt som den ger en känsla av tyngdlöshet i vardagsrummet.

– Vi ville ta någonting som ligger oss nära och återuppfinna hela upplevelsen. Vi ville ändra på hur saker och ting genomfördes. I månader undersökte vi vad det skulle kunna vara, säger grundarna till MAG-LEV Audio.

– En dag ställde vi oss en fråga, som till en början verkade lite galen. Om en vinylskiva kunde sväva i luften, skulle den fortfarande producera musik? Inspirerad av denna nyfikenhet, så beslutade vi att att ta reda på det.

Skivspelare som trotsar gravitationen

Vad är MAG-LEV Audio och hur får man vinylskivan att sväva? Det är en väldigt speciell skivspelare som trotsar gravitationen genom ett innovativt drivsystem. Magnetisk levitation kan nämligen uppnås, samtidigt som det patenterade drivsystemet bibehåller en exakt vridning av skivan.

Det är tack vare luften som projektet varit möjligt att genomföra. Luft har väldigt lite friktion, vilket gör att skivan snurrar helt fritt utan motstånd. Man har därmed moderniserat ett medium från det förflutna och skapat en skivspelare för framtiden som förhöjer ljudupplevelsen. MAG-LEV har en elegant och innovativ design som verkligen sätter sitt avtryck på användaren.

Svävande skivspelare som trotsar gravitationen
Bild: Peter Giodani

Skivspelaren har en förinställd tonarm och tillåter anslutning till högtalare via ett traditionellt phono uttag. Det är bara för användaren att välja låten som ska spelas och sedan lyfta på tonarmen. Musiken som spelas kombineras med en unik upplevelse av magnetisk levitation.

MAG-LEV’s skivspelare har tallriks-liknande fötter som skivan kan vila på när den är avstängd. Skivspelaren innefattar en 45 rpm adapter och kan även lätt växla mellan 33 rpm och 45 rpm, för att användaren ska kunna lyssna på sin favoritmusik oavsett vilken skiva som används.

Ett inbyggt UPS-system skyddar skivan och spelaren vid händelsen av ett strömavbrott. Denna lösning innebär att tonarmen lyfts upp automatiskt, vid ett eventuellt strömavbrott. Systemet stoppar också skivan och placerar den i vila på de tallriks-liknande fötterna.

peter-giodani_mag-lev-audio-05
Bild: Peter Giodani

Utveckling och finansiering av projektet

Teamet bakom MAG-LEV utgörs av erfarna personer med bakgrund inom design, ingenjörskonst, produktion och logistik. Projektet finansieras med en Kickstarter-kampanj som kommer att vara öppen i 40 dagar. Förhoppningen är att attrahera människor som tycker det är lika viktigt hur man lyssnar på musik, som vad man lyssnar på.

Projektet har genomförts av designstudion Desnahemisfera, som tidigare varit med och skapat framgångsrika Kickstarter-kampanjen ”Goat Mug” från 2015. Man har också samarbetat med designstudion Topsol, som arbetar med att utveckla avancerade solceller och hjälper till att förse världen med grön energi.
Wednesday, October 12th, is the official launch date of MAG-LEV Audio’s Kickstarter campaign. Promotion will be active for the next 40 days and the world will finally be able to see the first levitating turntable.

mag-lev-audio-17

Fler berättelser
Lampan Spiry av Giovanni Barbato för Axo Light

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.