Sveriges Arkitekters Bostadspris: Nominerade bidrag 2013

Årets nominerade bidrag till Sveriges Arkitekters Bostadspris 2013 är fyra stycken bostadshus och de symboliserar alla hur ett bra bostadsbygge ska se ut. Jurymedlemmarna har under det senaste året besökt ungefär 20 hus och gått igenom ett 50-tal från hela Sverige.

rosmarinen, Bostadspris

Först ut är byggnaden Rosmarinen vid Maria Park i Helsingborg, som ritades av arkitekterna Griab på beställning av HSB Nordvästra Skåne. Arkitektgruppen består utav Anders Lundin , som är ansvarig arkitekt på Griab, Abbas Chahrour (tidigare Griab nu Chahrour Huhtilainen A+D), Juha Huhtilainen (tidigare Griab nu Chahrour Huhtilainen A+D)

Hallbarheten exterior

Nästa nominering är Hållbarheten i Västra hamnen, Malmö. Bostadens byggherre är E.O N Sverige AB och den formades av arkitekterna hauschild+siegel (Cord Siegel och Axel Hauschild).

Hojdpunkten

Höjdpunkten ligger på Norra Hallsås i Lerum och den beställdes av Förbo. Arkitektfirman bakom huset är Nordmark & Nordmark arkitekter AB genom Josefina Nordmark.

tvattstugan

Sist ut men inte minst är Strandparken på Hamngatan i Sundbyberg och bakom den ligger Wingårdhs arkitektkontor AB genom Anna Höglund. Folkhem är byggherre.

Bostadspriset är ett sätt att visa vad Svensk Bostadsarkitektur står för. Efter att juryn tittat på ett stort antal projekt har vi nu nominerat fyra riktigt bra kandidater som var och en på sitt sätt står för ett nytänkande och kan inspirera till än bättre bostäder, säger Pelle Björklund, ordförande i bostadsprisjuryn och vd på Svenska Bostäder.

Fler berättelser
Doctor Manzana: Butik & varumärke av Masquespacio

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.