TEFAF
Bild: Harry Heuts

TEFAF 2015 visar upp 275 av världens främsta gallerier

En av världens främsta konstmässor hålls nu i holländska Maastricht, The European Fine Art Fair (TEFAF). Denna årliga mässa lockar konsthandlare, samlare, museirepresentanter, och konstintresserade besökare från hela världen. Här ställer 275 av världens främsta gallerier ut konst och antikviteter, från Trecento till Contemporary.

TEFAF 2015 - Preview
Bild: Harry Heuts

Några månader in på det nya året kommer nu många rapporter för att summera det gångna – så också inom konstvärlden. På mässan ges i samband med Arts Economics ut den omtalade rapporten ”TEFAF Art Market Report 2015”. Här står att läsa att konstmarknaden nu är fullt upphämtad från dippen 2008 med den nya rekordomsättningen på €51 miljarder. Föga förvånande så fortsätter koncentrationen kring värdet på auktionsmarknaden kring toppen – de 1500 dyraste verken som går på auktion upptar ett värde av 48%, men består av endast 0.3% av volymen. Christie’s och Sotheby’s ser kraftigt ökade online-försäljningar, 60- respektive 42 %, och det gäller främst inom låg- och mellan-prissegmentet där viktiga vinstmarginaler finns att hämta hos aktörerna. För gallerier och handlare fortsätter konstmässorna att vara av yttersta vikt och försäljningen som sker på mässorna uppgår till 40% av deras årliga omsättning.

TEFAF 2015 - Sfeer
Bild: Harry Heuts

Senaste gången ett betydande verk av Van Gogh kunde föras in i dennes Catalogue Raisionné, stod en lycklig norrman som ägare. Denna gång står den före detta Christie’s-chefen James Roundell stolt bredvid en av mässans stora nyheter, Le Moulin d’Alphonse Daudet à Fontvieille.

TEFAF 2015 - Lailla - Dickinson
Bild: Harry Heuts

Äktheten kunde med hjälp av Van Gogh Muséet i Amsterdam bli verifierad genom två nummer på baksidan av konstverket. De överensstämde med två separata verklistor som Johanna, fru till konstnärens bror Theo van Gogh, listade efter mästarens bortgång 1890. Konstverket dateras till 1888, vilket var det år han kom till Arles där både hans skicklighet och sensibilitet som landskapsmålare stod i full blom. Senast konstverket ställdes ut var i Tyskland 1910, och för att undvika att den försvinner från offentlighetens ljus och om du samtidigt har $10 miljoner till övers, så skynda till Dickinsons bås på Maastricht innan mässan stänger på söndag.

SONY DSC

Fler berättelser
Masquespacio designar varumärke och butik för Kessalao

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.