Tengbom definierar exklusiva toalettutrymmen med 10 budord

I ett samarbete med SCA’s globala hygienmärke Tork, har arkitektbyrån Tengbom varit med och skapat en exklusiv dispenser-serie som kallas för ”Image”. Projektet har även resulterat i 10 budord som ska definiera hur man bör tänka vid utformandet av exklusiva toalettutrymmen.

Tengbom 10 budord för exklusiva toalettutrymmen

Arkitekterna Nadia Tolstoy och Stefan Rydin från Tengbom har arbetat med Tork för att skapa ett konceptuellt toalettutrymme, visualiserat i bilder, baserat på de 10 budorden.

– Att skapa ett modernt, exklusivt toalettutrymme idag handlar om att förstår de mest grundläggande mänskliga behoven. Minnena av en sprakande öppen eld. Ljudet av ett forsande vattenfall och skyddet av en trädkrona sitter djupt kodat i vårt DNA och får oss att känna oss trygga och avslappnade, säger Nadia Tolstoy på Tengbom.

Tengbom_Tork_Washroom_Detail_Bathroom

Tanken bakom konceptet är att ge besökare en extra energikick i vardagen. Designen bygger på en blandning av kontrasterande material för visuell energi och naturliga element som rinnande vatten, levande eldar och en belysning som följer den naturliga dagsrytmen.

Tengbom_Tork_Washroom_Main_Side

Istället för att vara utrymmet som blev över, har Nadia och Stefan designat toaletten som en integrerad del av en lokal. Resultatet är en öppen, rymlig och könsneutral toalett, utformad för att uppmuntra besökare till social interaktion.

Man har exempelvis byggt in en jukebox i toalettens stenbänk för att lätta upp stämningen. I utrymmet har man också använt Torks nya dispenser-serie ”Image” som är tillverkad i rostfritt stål och utformad speciellt för exklusiva toaletter.

Tengbom_Tork_Architects

Nadia och Stefan’s 10 budord för exklusiva toalettutrymmen

  1. Betrakta toaletten som mer än ett överblivet utrymme.
  2. Använd material och detaljer som signalerar renlighet.
  3. Utforma toalettutrymmet intuitivt för att ge besökaren naturlig vägledning.
  4. Förutse besökarnas behov och överväg funktioner som ger besökare ny energi.
  5. Använd oväntade material, dvs andra material än porslin.
  6. Gör utrymmet särskiljande och med en egen identitet. Man bör betrakta toaletten som en möjlighet att stärka företagets image.
  7. Tillgodose mer än de mest uppenbara behoven.
  8. Använd autentiska och äkta material. Undvik material som försöker efterlikna något det egentligen inte är.
  9. Använd digital teknik för underhålla toaletten på ett smart sätt. Uppkopplade dispensrar förser städare med realtidsdata kring behov av påfyllnad och underhåll.
  10. Kombinera form och funktion, leta efter lösningar som tillgodoser båda perspektiven.

Tengbom_Tork_About_the_project

Fler berättelser
2D eller inte: Sminkade ansikten fotade av rysk duo

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.