Terminalbyggnader på Strömkajen av Marge Arkitekter

Marge Arkitekter har designat nya terminalbyggnader på Strömkajen i Stockholm. Byggnaderna har vunnit Plåtpriset 2014 och blivit tilldelade andrapriset i årets Stockholmsbyggnad 2014. De har också blivit nominerade till World Architecture Festival Awards 2014 (small projects), som avgörs i oktober 2014.

Terminalbyggnader av Marge - ©FOWELIN 116

Beskrivning från arkitekten: Den stora utmaningen i detta projekt är att i en av Stockholms viktigaste kulturhistoriska miljöer skapa en arkitektur med egen identitet som samtidigt underordnar sig kringliggande paradbyggnader. Utgångspunkten för förslaget är att skapa byggnader utan baksida som i skala och utformning upplevs mer som en möbel/skulptur på kajen än en traditionell byggnad.

Terminal ©FOWELIN 118

De nya terminalbyggnaderna på Strömkajen uppfyller såväl rederiernas önskemål på funktion och logistik samt stadens önskemål om att få byggnader med en gestaltning som motsvarar dess placering i stadens finrum. Kajens öppna karaktär bevaras och siktlinjer mot Saltsjön bibehålls. Byggnaderna utökas för att även ta hand om varulager, miljöstation, serviceverksamheter och skyltprogram – funktioner som idag återfinns på kajen i form av containrar, tillfälliga glasskiosker och en mängd skyltar. Den tredje byggnaden, innehållande varulager för båtarna, kompletteras med kafé och utsiktstrappa. Där kan man ta den perfekta vykortsbilden av slottet eller sitta i eftermiddagsstolen och njuta av utsikten mot Gamla Stan och Söders höjder.

Terminal ©FOWELIN107

Arkitekt: Marge Arkitekter
Area: BTA 322 kvm
Brukare: Waxholmsbolaget och Strömma Kanalbolaget
Beställare: Stockholms Hamnar
År: 2007—2013
Fotografi: Johan Fowelin

Terminal ©FOWELIN 113

Terminal ©FOWELIN 083

celsing 001

Terminal ©FOWELIN 119

Fler berättelser
Uppblåst möbelkollektion är gjord av partyballonger

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.