typhus för Hemnet

Tham & Videgård Arkitekter tar fram svenskt typhus för Hemnet

Tham & Videgård Arkitekter har tagit fram ett svenskt typhus baserat på 200 miljoner klick från bostadssiten Hemnet.

HemnetHemmet är ett svenskt typhus

Typhuset är en direkt tolkning av big-data statistik från Hemnets alla användare, där man kunnat ta fram ett genomsnittsvärde på antalet kvadratmetrar, pris, antal rum, badrum och våningar. Förutom det har man också lagt till sin egen tolkning av det Svenska huset, som i det här fallet är den faluröda stugan och den vita funkislådan.

HemnetHemmet_Section-perspective web

Man har tagit fram en arkitektur som förenar statistiken mellan de två ikoniska hustyperna. Det vill säga funkislådans funktionalitet i kombination med den faluröda stugans hantverk.

Terrace_Tham&Videgård web

Det slutgiltiga resultatet är en översättning av statistikens 1.5 våningar, där man låtit inrymma en terrass och en dubbel takhöjd inom det övre våningsplanet. På så sätt lyckades man få till ett kök i öppen planlösning och en balkong/terrass som statistiken angav. Fördelen med att terrassen ligger inom kuben, är att den skyddas från vind och insyn, vilket är bra i tätbebyggda områden.

HemnetHemmet_Kitchen web

Tack vare den dubbla takhöjden i köket och ett stort glasparti i varje rum, så kombineras den energieffektiva konstruktionen med ljus och en känsla av rymd i interiören.

Interior 4_Bedroom_Tham&Videgård web

Fasaden är gjord av en träpanel som spikats på en vågformad läkt och sedan målats i Falu rödfärg. Detta ger huset en bearbetad karaktär och materialkänsla inspirerad av äldre träarkitektur.

Interior 3_Bath_Tham&Videgård web

Arkitekt: Tham & Videgård Arkitekter genom Bolle Tham, Martin Videgård, Johannes Brattgård
Beställare: Hemnet
År: 2015
Area: 120 kvm
Pris: 2.770.000kr inkl moms

villa karlsson, tamm widegård hansson 2003 09 västerås

Ritningar:

Fler berättelser
Minimalistiskt lackat bord i björk av Taras Kravtchouk

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.