tillfälliga saluhallen på östermalmstorg

Nu öppnar den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg

Under gårdagen öppnade den tillfälliga saluhallen som Tengbom har ritat på Östermalmstorg i Stockholm. Den temporära saluhallen är byggd i trä och kommer att fortsätta bedriva handel under de kommande två åren medans den ursprungliga byggnaden restaureras.

Den nya byggnaden ägs av Stockholms stad och är tänkt som en tillfällig lösning för handlarna i Östermalms saluhall, för att de ska kan fortsätta bedriva sin verksamhet undertiden den gamla hallen från 1888 renoveras.

– Det är kul att man satsat på både funktion och design för den Tillfälliga saluhallen. Det kommer att bli en helt ny upplevelse för kunderna att komma hit. Sedan ser vi fram emot att kunna flytta tillbaka till en ännu bättre och större saluhall 2018, säger Ulf Elmquist, ordförande i Östermalmshallens företagarförening.

Tengbom har skapat en modern och kvalitativ träbyggnad som är speciellt anpassad för sociala möten, handel och matupplevelser. Dess upplysta fasad och förlängda öppettider kommer att ge Östermalms torg och det omkringliggande området ett nytt liv. Stor vikt har även lagts på att flöden ska fungera effektiv, eftersom byggnaden ockuperar en stor del av torget.

ostermalmsaluhall-2

– Det är en stor dag att vara arkitekt på Tengbom, att stå här idag och se resultatet av ett helt unikt samarbete med Stockholms stad. Den Tillfälliga saluhallen bidrar med en ny dimension i stadsmiljön och när allmänheten nu njuter av denna, går vi in och börjar restaurera Östermalms saluhall med full kraft, säger Mark Humphreys, ansvarig arkitekt på Tengbom.

Byggnaden är utformad på ett ekonomiskt sätt, med en stomme av massivträ som är klädd med obehandlade furustavar i varierande storlekar. Dessa har kombinerats med en upplyst överdel i kanalplast.

Butiker, restauranger och lager är situerade på markplan längst breda kommunikationsstråk, medan beredningskök och teknik hittas på två entresoler. Inredningen är anpassad för att kunna återanvändas i Östermalms ordinarie saluhall. Tanken är att handlarnas diskar ska kunna flyttas till den gamla hallen när renoveringen är färdig.

Tillfälliga saluhallen har hög takhöjd och taklanterniner för god spridning av dagsljus i lokalen. Stommen är utformad i moduler för kunna demonteras och återanvändas i ett senare skede. Restaureringen av den gamla saluhallen görs också av Tengbom och förväntas vara färdig i april 2018.

ostermalmsaluhall-1

Fler berättelser
Topp 10 populäraste projekten inom interiör 2014

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.