Tillflyktsplats av Uhlik architekti vilar mot sten i skogen

Tjeckiska studion Uhlik architekti har designat ett hus som en tillflyktsplats, lutande mot en sten i skogen.

Tillflyktsplats i skogen

Beställaren önskade en fristad på landet för att samla sina krafter från sitt krävande arbete i centrala Prag. Den utvalda platsen för bygget blev mellan centrala och södra Böhmen, där beställaren är uppväxt och har gillat sedan sin barndom. Tomten visade sig ligga bland åkrar, skogar, ängar och var full av underliga stenblock.

husmotsteniskogen2

Det tänkta huset är byggt av lokala hantverkare som använt sig av lokalproducerade material, ex trä från den intilliggande skogen.

husmotsteniskogen4

Huset vilar fritt på mindre stenar, förutom den ena sidan som går upp över ett stort stenblock. Dimensionerna på det svarta lådliknande huset är 3,1 x 5,8 meter. I den nedre delen där ingången finns, kan en vuxen person precis stå raklång.

husmotsteniskogen7

Den övre delen utgörs av en trappa, där varje trappsteg är en sovplats. Under varje trappsteg finns ett förvaringsutrymme. Stora glasfönster finns på båda sidorna av huset med vyer mot naturen.

husmotsteniskogen8

Utsidan består av förkolnade brädor och insidan är täckt med OSB-skivor. Brädorna kommer ifrån fallna träd som tagits på klientens mark.

husmotsteniskogen5

Arkitekt: Uhlik architekti
Plats: Central Bohemian Region, Czech Republic
Area: 16 kvm
År: 2013
Fotografi: Jan Kudej

husmotsteniskogen6

Team: Petr Uhlik, Jan Sorm, Premysl Jurak
Samarbetspartner: Martin Pazdernik, S.K.
Hantverk: Miroslav Sindelar (snickerier), Jaroslav Hula (smide)

husmotsteniskogen3

Fler berättelser
Moderna prefabricerade bostäder från Coodo

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.