Tornhuset från Gluck+ ger utsikt över trädtopparna

Tornhuset av Gluck+ arkitekter är ett annorlunda sommarhus med en trappa som leder upp bland trädtopparna. Det är 240 kvm stort och ligger vid utkanten av New York.

Tornhuset av Peter Gluck ligger bland trädtopparna

Byggnaden är designad till att bevara platsen den ligger på och därmed ha en så låg miljöpåverkan som möjligt. Därför har man tvungen att integrera ett sovrum på vardera av de totalt tre våningarna och lagt vardagsrum, kök och matsal på det stora övre våningsplanet.

Tower Residence by Peter Gluck

Utsikten från det övre våningsplanet av tornet överblickar en närbelägen sjö och bergen i horisonten. Ett stort däck på taket av sommarhuset ger en inblick i livet ovanför trädtopparna. Den magnifika gula inglasade trappan fungerar som en ryggrad, då den binder ihop husets alla våningsplan. Utan den så hade ingenting funkat. Man har målat vissa glasytor i en mörkgrön ton för att få byggnaden att smälta in med den omslutande skogen.

vardagsrummet med 360 graders utiskt över sjö och berg

Då tornet är ett sommarhus, används det endast vid ett fåtal tillfällen under vintern, men de flesta helgerna under sommaren. Därför ville man även minimera driftkostnaderna och underhållet av huset året runt.

Tower Residence by Peter Gluck

Under vintern samlar trappans alla glasfönster på sig värme som stiger upp i vardagsrummet , tack vare dess söderläge och på sommaren ventileras den varma luften ut genom alla öppningsbara glasfönster. Tack vare detta, så kan luftkonditioneringen tas bort ur ekvationen.

Tower Residence by Peter Gluck

Arkitekt: Gluck+
År: 2012
Plats: Vid utkanten av New York, USA
Storlek: 240 kvm
Team: Peter L. Gluck, Thomas Gluck, David Hecht, Marisa Kolodny, A.B. Moburg-Davis
Fotografi: Paul Warchol

Tower Residence by Peter Gluck

Tower Residence by Peter Gluck

Tower Residence by Peter Gluck

Nattfoto med alla lampor tända i tornhuset

Trapphuset och den övre våningen på natten

Fler berättelser
Trädgårdsstol baserad på utbytt badkar av Natalia Romanova-Ray

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.