TOSO Göteborg – Panasiatisk restaurang av Okidoki Arkitekter

Okidoki Arkitekter har ritat restaurang TOSO i Göteborg med ett panasiatiskt kök på Götaplatsen. Det är en ny satsning av Götaplatsgruppen med krögarna Stefan Karlsson och Bengt Linde i spetsen.

okidokipanasiatisk6 - TOSO Göteborg
Bild: Fredrik Sundqvist

Restaurang TOSO i Göteborg slog upp portarna den 18 september, med ett asiatiskt kök och en interiör som framhäver den asiatiska kulturen. Köket har gjort en egen tolkning av de asiatiska smakerna, där maten serveras i portioner som är gjorda att dela. I matvärlden går konceptet under namnet ”sharing”.

Baren i restaurang TOSO i Göteborg
Bild: Fredrik Sundqvist

”Målsättningen har varit att skapa ett restaurangkoncept och en upplevelse, totalt olik någonting annat i Sverige. Vi ser TOSO som vår tidlösa flirt med både det asiatiska köket och dess kultur,” berättar Stefan Karlsson, krögare på TOSO Göteborg.

okidokipanasiatisk9
Bild: Fredrik Sundqvist

Inspirationen till restaurangkonceptet är hämtad från flera länder i Asien och de trendiga krogarna Spice Market, Buddakan och Tao i New York. Interiören är detaljrik med en dov färgsättning som blandar kulörerna svart, kanel, kakao och aubergine.

okidokipanasiatisk17
Bild: Fredrik Sundqvist

Matsalen har plats för 100 sittande och är uppdelad i en bar, mindre sittgrupper och långbord. Bordsskivorna och bardisken är byggda av sandblästrade mörkbruna träskivor, medan golven är täckta med grova ekplankor.

okidokipanasiatisk16
Bild: Fredrik Sundqvist

Ett flertal av inredningsdetaljerna har importerats direkt från Asien. Det rör sig om en gigantisk Buddhastaty och ett antal terrakottasoldater i människostorlek.

Menyerna är gjorda i skinn och har hämtat inspiration från Asien. Ordet Meny har ersatts med det japanska uttrycket ”Kärlekens brev till magen”.

okidokipanasiatisk15
Bild: Fredrik Sundqvist

”Vår största drivkraft har varit att skapa en krog vi själva gillar, en upplevelse som är värd besöket och utifrån ett helhetskoncept som ligger i tiden. Vi vill också avdramatisera måltiden, skapa ett nytt sätt att äta tillsammans. Det ska vara lättsamt, kravlöst och framför allt roligt att besöka oss,” säger Stefan Karlsson.

okidokipanasiatisk5
Bild: Fredrik Sundqvist

Namnet TOSO kommer från en japansk dryck som dricks under nyår och innehåller läkande örter. Det är ett slags risvin som är gjort för att rensa ut det gamla och göra plats för det nya. Detta är även tanken med restaurang TOSO i Göteborg. Det ska vara en modern och tidlös mötesplats med fokus på upplevelser.

okidokipanasiatisk12
Bild: Fredrik Sundqvist

Arkitekt: Okidoki Arkitekter
Plats: Götaplatsen, Göteborg
Färdigställt: 2014
Storlek: Plats för 100 sittande.
Fotografi: Fredrik Sundqvist

okidokipanasiatisk13
Bild: Fredrik Sundqvist

Fler bilder:

Fler berättelser
Villa Torsby av Max Holst har svartmålad slamfasad

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.