setsuna bilkoncept

Toyota designar bilkoncept i trä inför designveckan i Milano

Japanska Toyota har byggt ett nytt bilkoncept som använder trä istället för den sedvanliga plåten som förekommer hos alla bilar idag. Konceptet som heter Setsuna kommer att presenteras under designveckan i Milano senare i april.

Setsuna är designad som en symbol för hur bilar genomgår en gradvis transformation med tiden. Den reflekterar Toyota’s försök att formge relationen mellan människor och deras bilar.

setsuna bilkoncept från Toyota med trä istället för plåt

Med konceptet försöker biltillverkaren uttrycka hur en familj samlar på sig tid och erfarenheter tillsammans med sin bil, för att sedan föra det vidare till nästa generation. Bilen får därmed ett speciellt värde som bara familjemedlemmarna kan förstå och uppskatta.

Namnet Setsuna som betyder ”ögonblick” på japanska, valdes för att reflektera hur vi människor upplever värdefulla minnen tillsammans med våra bilar. Toyota tror starkt att sådana minnen med tiden, gör bilen oersättlig.

setsuna-koncept-3

”Vi utvärderade olika sätt att uttrycka konceptet på och valde olika trämaterial för specifika applikationer, såsom japansk ceder för de yttre panelerna och japansk björk för ramen. Vi gav också särskild uppmärksamhet till storlekarna och arrangemanget av de enskilda delarna,” säger Kenji Tsuji, ansvarig ingenjör för detta bilkoncept hos Toyota.

Konceptet tillämpar olika träslag för olika delar på bilen. Trä ger unika visuella egenskaper som inte går att uppnå i vanliga bilar. Materialet håller i flera generationer om man tar hand om det och sköter det väl. Det ändrar också färg och textur beroende på temperatur och luftfuktighet.

setsuna-koncept-4

Fler berättelser
Penthouse i Tel Aviv med swimmingpool av Pitsou Kedem

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.