träbord som ändrar storlek
Fotografi: Steven Polak

Träbord av Nathalie Dackelid kan ändra storlek efter behov

Wooden Cloth är ett kvalitativt träbord av Svenska formgivaren Nathalie Dackelid, designad att kunna ändra storlek efter behov genom att rulla in och ut bordskivan.

Bordet kan vara ett sätt att frigöra mer utrymme i lägenheten, men gör också att man vid behov kan bjuda över några extra vänner till middag. Träbordet är gjort av lokalproducerad ask, med en ytfinish bestående av genomskinlig Osmo-olja.

wooden cloth träbord som ändrar storlek efter behov

– Kvalitetsmöbler är gjorda för att hålla i åratal, att föras vidare till kommande generationer och behandlas med kärlek och omsorg. Bordet har designat för att anpassa sig storleksmässigt till många olika situationer i livet, vilket förlänger dess användbarhet, säger Nathalie Dackelid.

När bordet behöver förlängas är det bara för användaren att dra ut två stycken träbjälkar som sitter under själva bordsskivan. Bjälkarna fungerar sedan som ett stöd för bordsskivan och håller uppe dess triangulära tvärsnitt för att skapa en längre yta. Designen påminner om en trasa gjord av trä, därav namnet ”Wooden Cloth”.

Dackelid_Wooden-Cloth4
Bild: Steven Polak

–  Min avsikt är att livslängden hos virket kommer att bestämma livslängden för bordet, fortsätter Nathalie.

Wooden Cloth visades upp i HDK Steneby’s monter på Greenhouse, vilket är uppvisningshallen för framväxande talanger under Stockholm Furniture Fair 2016.

Project created by students WOFD, University of Gothenburg 2015.
Bild: Steven Polak
Fler berättelser
Köksfläkt med svängd front av Samuel Codegoni för Faber

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.