Twist av Belatchew Arkitekter i Hagastaden

Twist i Hagastaden av Belatchew Arkitekter

Belatchew Arkitekter har ritat en symbolisk mötesplats med ”Twist” i Hagastaden, Stockholm. Förslaget kommer att fungera som en mötesplats för boende, studenter, forskare och besökare i stadsdelen. Byggnaden inkluderar en restaurang, takterass och ett café.

Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg valde ut förslaget till vinnare av ett parallellt uppdrag med motiveringen:

”För ett mycket attraktivt och inspirerande förslag, kallat ”Twist”. Arkitekterna har lagt stor vikt vid en mänsklig, hållbar och symbolisk gestaltning. ”Twist” är en skulptural byggnad som med funktion, form och material kontrasterar sin omgivning och på ett tilltalande sätt berikar och bidrar till uppfyllandet av visionen för Hagastaden. En märkesbyggnad som välkomnar, bjuder in och skapar stor nyfikenhet”.

Belatchew_Arkitekter_Twist_Interior_view-HighRes
Bild: Belatchew Arkitekter

Namnet ”Twist” är hämtat ifrån byggnadens vridna form, som anspelar på ett skiftande program mellan arbete och nöje. Totala arean på byggnaden är 700 kvm och den sträcker sig över två våningsplan, inklusive en takterass. Den mjukt vridna formen utgörs av en multifunktionell trappa, som sträcker sig mellan entréplanet och det övre våningsplanet. Detta gör den övre våningen mer attraktiv och suddar ut gränsen mellan de bägge våningsplanen.

– Det här är ett unikt projekt på en mycket speciell plats. Twist har en tydlig skulptural form med ett flexibelt program som skapar framtidens mötesplatser, säger Rahel Belatchew Lerdell, VD, Belatchew Arkitekter.

Twist kommer att vara placerad i Kvarteret Genen, i korsningen Norra Stationsgatan och Gävlegatan. Byggstart sker i början på 2016 med öppning till hösten 2016.

Belatchew_Arkitekter_Twist_Night_view-HighRes
Bild: Belatchew Arkitekter
Fler berättelser
Alingsås Tingsrätt av Tengbom
Tengbom ritar tillbyggnad till Alingsås Tingsrätt klädd i zink

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.