Upcycle House är ritat av Lendager Arkitekter och ligger i Nyborg, Danmark. Det är ett experimentellt projekt med syftet att minska koldioxidutsläppen genom användandet av återvunnet material.

Upcycle House återvinner material

Foto © Jesper Ray

Projektet har riktat sig mot koldioxidutsläpp relaterade till byggarbetsplatsen och dessa har man lyckats minska med 86% jämfört med riktmärket. Ordet ”Upcycle” betyder nästan samma sak som återvinning, men skillnaden är att den nya produkten är av högre kvalitet än föregående.

lendarkuphouse_jespray3

Foto © Jesper Ray

Detta är fördelaktigt när man bygger hus, eftersom sopor och oanvändbara material kan göras om till högkvalitativa byggmaterial. Miljöpåverkan blir därför betydligt mindre, eftersom materialet redan avgett koldioxid.

lendarkuphouse_jespray6

Foto © Jesper Ray

Ihop med Danska stiftelsen Realdania Byg har Lendager Arkitekter konstruerat ett familjehus bestående av två stycken fraktcontainrar som stomme. Fasaden och taket är gjort av återvunnet aluminium från läskburkar och återanvänt granulerat papper som pressats och värmebehandlats.

I köket har golvet satts ihop med överblivna Champagnekorkar medan plattorna på väggen består utav återvunnet glas. Resterande väggar och golv är gjorda av OSB-skivor (träfiberskivor), innehållande biprodukten flis som sedan pressats ihop utan lim. Trots alla dessa återvunna material, ser huset fortfarande ut att vara modernt och minimalistiskt.

lendarkuphouse_jespray8

Foto © Jesper Ray

För att bygga Upcycle House gick det till så att hål till fönstren skars ut från containrarna, samtidigt som el och rör för badrum och kök monterades. Därefter placerades containrarna ut på byggplatsen med ett visst avstånd emellan, tänkt för matsal, sovrum och vardagsrum. De båda containrarna täcktes sedan med isolering, vilket gjorde den inre stommen osynlig.

lendarkuphouse_jespray4

Foto © Jesper Ray

Resultatet blev tillslut ett 129 kvm stort hus, med plats sovrum, kök, badrum, vardagsrum, tre mindre rum, tvättstuga, kylkammare och växthus i anslutning till köket med en stor terrass i söder. Eftersom huset hade en begränsad budget på 1,7 miljoner DKR, så designades det med temperaturzoner, optimering av dagsljus, skuggning och ett naturligt ventilationssystem.

lendarkuphouse_polfoto4

Foto © Polfoto

Koldioxidutsläppen för Upcycle House är 0,7 kg per kvm per år, som kan jämföras med riktmärket 5 kg per kvm per år. I Danmark produceras i snitt 10000 familjehus varje år och om dessa hade byggts på samma sätt som Upcycle House, hade man kunnat spara 5590 ton koldioxid per år.

lendarkuphouse_polfoto3

Foto © Polfoto

Arkitekt: Lendager Arkitekter
Plats: Nyborg, Danmark
Klient: Realdania Byg
Entreprenör: Egen Vinding & Datter

lendarkuphouse_polfoto2

Foto © Polfoto

År: 2013
Area: 129 kvm
Team: Anders Lendager, Christopher Carlsen, Jenny Haraldsdottir, Rune Sode, Morten Bang, Ronnie Markussen, Anna Ziober, Hasse Schou
Fotografi: Jesper Ray och Polfoto

lendarkuphouse_polfoto1

Foto © Polfoto

lendarkuphouse_polfoto5

Foto © Polfoto

lendarkuphouse_jespray9

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray11

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray13

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray15

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray5

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray7

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray10

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray12

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray14

Foto © Jesper Ray

lendarkuphouse_jespray1

Foto © Jesper Ray

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.