Uppblåsbar fåtölj som byggsats av Tehila Guy

Den uppblåsbara fåtöljen ”Anda” designades av Tehila Guy under ett examensarbete på Bezalel Academy i Jerusalem. Projektet genomfördes under handledning av professor Chanan De Lange.

anda_front_HQ
Samtliga bilder från Tehila Guy

Tehila Guy kom på idén till fåtöljen ”Anda” genom att undersöka möbler som säljs i byggsatser. Hon fascinerades av hur ofta samma material, monteringsmetoder och estetik återkom i området.

Målet var att designa en möbel i byggsats som sticker ut i en relativt mättad nisch. Valet att göra en fåtölj är extra svårt, eftersom de sällan går att tillverka som byggsatser.

anda_side_HQ

Under designprocessen insåg hon vikten av att testa nya material och tekniker för möbelklädseln, så att utrymmet i förpackningen kan minimeras. Valet av ett nytt material fick dock inte påverka komforten på sittytan.

anda_model_back_HQ

Tehila Guy började därför undersöka undersöka marknaden för uppblåsbara möbler. Den uppblåsbara tekniken hade sin storhetstid under 60-talet och anses idag vara en omodern och billig kvarleva.

anda_model_front_HQ

För att få fåtöljen att passa in i folks vardagsrum, valde hon att kombinera den uppblåsbara delen med en robust träbotten. Det ger stolen högre kvalitet och mer kompatibel estetik, samt gör att den är enkel att montera, förflytta och underhålla. Allt detta till ett rimligt pris.

anda_model_front2_HQ

En av utmaningarna inom projektet var att hitta rätt relation mellan den uppblåsbara kroppen och träkonstruktionen. Ett av de viktigaste besluten var att göra den uppblåsbara delen genomskinlig, så att träkonstruktionen syns igenom. Luften i den uppblåsbara sitsen pressar mot trästavarna och förbinder alla delar, medan trästommen gör att de uppblåsbara delarna inte kollapsar.

anda_back_HQ

Fler berättelser
Hem nära Geneva-sjön smälter in bland båthusen

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.