På södermalm i Stockholm har en föredetta korvfabrik på 2000 kvadratmeter totalrenoverats och inretts av den internationellt erkände designern Richard Lindvall. Richard är bland annat känd för att ha designat interiören till restaurangerna Museet och Nazdrowje.

Usine_0240_low

Bild: Johan Annerfelt

Det nya konceptet heter Usine och innefattar en restaurang, bistro, bar, café, samt konferenslokaler. Inspirationen till det här projektet kommer från hotell och restauranger i New York, Shanghai och Amsterdam. Interiören kan beskrivas som en blanding av Skandinavisk minimalism med en industriell känsla.

Usine_0037_low

Bild: Johan Annerfelt

Tidigare ockuperades utrymmet av Skatteverket och då fanns det enbart mindre mötesrum med en takhöjd på 240 cm. Efter renoveringen defineras byggnaden av stora öppna rum med en välkomnande varm atmosfär. Hela bottenvåningen har rivits ut och det finns inte längre någonting kvar av den gamla interiören.

usine_interior_mikael axelsson-3.1_web

Bild: Mikael Axelsson

Totalt har 48 ton betong används för att åstadkomma den omfattande renoveringen. Samtliga golv, två stycken barer, receptionsdisken, ett soffbord och ett 3,5 meter brett handfat i toaletten har bland annat gjutits i materialet.

usine_interior_mikael axelsson-6.1_web

Bild: Mikael Axelsson

Enbart högkvalitativa material som lönnträ, cognac-färgat läder, betong och galvaniserat stål valdes ut för den stilrena interiören. Orange- och brunfärgad Valcromat har också används till bordsskivorna, skåpluckorna och menyerna.

usine_interior_mikael axelsson-9_web

Bild: Mikael Axelsson

Skivorna på väggarna är gjorda av sträckt metall och har placerats i svartlackerade stålramar för att ge en viss Art Deco-känsla. Borden och stolarna är designade av Richard, men tillverkade av en snickare i Litauen. Utrymmet för Usine är uppdelat i tre stycken rum, placerade kring en massiv svart järnpelare.

usine_interior_mikael axelsson-131_web

Bild: Mikael Axelsson

Designer: Richard Lindvall
Plats: Södermalm, Stockholm
År: 2015
Fotografi: Johan Annerfelt och Mikael Axelsson

Usine_0233_low

Bild: Johan Annerfelt

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.