Bostadshus av Utopia Arkitekter
Rendering: Utopia arkitekter

Utopia Arkitekter ritar bostadshus med park på taket

Stockholmsbaserade Utopia Arkitekter har ritat tre stycken nya bostadshus för Veidekke Bostad, längst med Hornsbruksgatan på Södermalm i Stockholm.

hornsbruksgatan2
Rendering: Utopia Arkitekter

Bostadshusen som ligger intill södra delen av Högalidsparken ska omfatta 29 bostäder, 17 stadsradhus och 12 lägenheter. På hustaken ska det bli en allmän parkdel för att få byggnaderna att smälta in med omgivningen. Det kommer också att planteras klätterväxter längst med fasaderna, som på sikt ska möta parkdelen på taket.

hornsbruksgatan3
Rendering: LOLA/Lovely landskap

I förslaget ingår det förutom de tre bostadsbyggnaderna även en tunnelbanebyggnad, samtliga med parkdel på taket av landskapsarkitekten LOLA/Lovely landskap. Den levande fasaden byggs i tegel med uppbrutna burspråk, atriumgårdar, uteplatser och fasadliv, med en färgsättning som matchar Högalidskyrkans tegel. Bottenvåningen utgörs av radhus med två våningsplan och egen entré mot gatan.

hornsbruksgatan4
Rendering: LOLA/Lovely landskap

Tunnelbanebyggnaden som i nuläget är i behov av renovering är ritad av Tham Videgård Arkitekter. I den planeras kontor, en restaurang, butiker och en vårdcentral. På taket ska det att bli en handelsträdgård med ett eko-café som säljer närodlade produkter.

hornsbruksgatan6
Skiss: Utopia Arkitekter
Fler berättelser
Världens högsta och längsta tunnelrutschkana i London
Världens högsta & längsta tunnelrutschkana öppnar i sommar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.