Storslagen utställning med Takashi Murakami på Gagosian

Trots en glödhet konstmarknad för samtida konst har en av dess största fixstjärnor varit påtagligt frånvarande från Sotheby’s och Christie’s kvällsauktioner.

Murakami 1
Bild: Thomas Welch

Takashi Murakami var på allas läppar när han 2007 hade sitt första retrospektiv på L.A. MoCA. Samma år skapade han musikvideon till Kanye Wests Good Morning, med sin kvintessentiella japanska estetik som sedan tidigare var känd utanför konstvärlden i hans samarbeten med Marc Jacobs, då på Louis Vuitton.

Takashi Murakami på Gagosian Gallery
Bild: Thomas Welch

Det började röra på sig redan under våren i ett samarbete med Pharrell, och nu är han åter på allas läppar med en utställning på Gagosian Gallery. Kritikerna har länge varit delade; hyllad av somliga när han suddar ut distinktionen mellan fin- och populärkultur, ratad av andra för sitt kommersiella märkesbyggande och glättiga yta.

Marakami 2
Bild: Thomas Welch

Djupt berörd av Tohoku jordbävningen 2011, och härdsmältan på Fukushima som följde, så är det klart att hans nya utställnig, In the Land of the Dead, Stepping on the Tail of a Rainbow, har nerv och ett mörker som tidigare inte synts. Fler bilder från utställningen hittas på Highsnobiety.

Utställningen visas fram till 17 januari 2015 på 555 West 24th Street, NY.

Videon är en intervju från en tidigare utställning.

Fler berättelser
Sacha Goldberger avbildar dagens superhjältar på 1600-talet

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.