V-Lodge är en familjevänlig fjällstuga av Reiulf Ramstad Arkitekter i de norska bergen, ovanför byn Ål. Den har en V-formad planlösning som anpassar sig och följer bergets lutning.

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-4

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Stugan är gjord för att användas året runt och är placerad mitt bland längdskidspåren på vintern eller vandringslederna under sommaren. Den är utformad för en familj med fem stycken medlemmar och är förberett för de kommande generationsförändringarna.

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-7

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Fjällstugan präglas av enkelhet med stark relation till omgivningen. Den består av två stycken byggnadskroppar som satts ihop till en V-formad planlösning, med en stor glasvägg i skärningspunkten åt söder. Den yttre fasaden och taket är klädd i ytbehandlad tall för att stugan ska smälta in bättre med omgivningen.

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-6

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

På den ena sidan av V-strukturen hittar man entrén, köket, vardagsrummet och matsalen i en öppen planlösning. Den andra delen som följer marknivån, innehåller tre stycken sovrum, ett badrum och ett ungdomsrum.

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-2

Bild: Søren Harder Nielsen, RAA

Interiören är minimalistiskt utformad med väggar, tak och platsbyggda möbler i naken plywood. Köket och spisen har slagits ihop till en enhet i mitten av rummet och platsgjutits i betong. Sovrummen nås via skjutdörrar längs med en trång korridor och slutar i ungdomsrummet i den bortre änden.

V-lodge-RRA-4

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Stora glasfönster på sidorna och i den bortre änden av V-strukturen, tillför rikligt med dagsljus och kopplar ihop interiören med landskapet utanför.

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-1

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Huset har en interiör som omtolkar lokala och nationella byggtraditioner med varierande material som kompletterar den fjällnära björkskogen.

V-lodge-RRA-3

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Arkitekt: Reiulf Ramstad Arkitekter
Typ: Bostadshus
Plats: Ål, Buskerud, Norge

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-3

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Klient: Privat familj på fem personer
Area: 120 kvm
Fotografi: Reiulf Ramstad Arkitekter

V-lodge-RRA-Soren_Harder_Nielsen-8

Bild: Søren Harder Nielsen, RRA

Ritningar:

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.