Mytdal växtlampa av Nui Studio
Bilder: ErwinBlock Photography

Mygdal växtlampa låter plantor växa i fönsterlösa utrymmen

Tyska Nui Studio, tidigare känd som ”Studio We Love Eames” har utvecklat en växtlampa som låter plantor växa i fönsterlösa utrymmen. Resultatet är Mygdal, en lampa med ett självförsörjande ekosystem som gör att plantorna kan växa utan solljus eller vattning.

Eftersom naturen i hög grad bidrar till vårt välbefinnande, spelar växterna en allt viktigare roll i de urbana miljöerna. Dock har inte alla tillgång till de nödvändiga ingredienserna för att kunna odla växter i stan. Ett av de största problemen är behovet av dagsljus.

ErwinBlock Photography Mygdal växtlampa

Mygdal är en smart växtlampa som möjliggör odling av växter i fönsterlösa miljöer. Namnet är en hyllning till den involverade glasmästaren Peter Kuchinke från staden Mygdal i norra Danmark. Översatt betyder det ”bördig mark”, vilket är passande för en växtlampa.

Den finns tillgänglig i två stycken storlekar, som både taklampa och stående bordslampa. En ledande glasbeläggning i bordslampan skapar en osynlig förbindelse mellan kraftkällan och LED-lampan. Denna tekniken har öppnat upp för nya möjligheter inom belysningsdesign.

mygdal_lamp_03_web_©ErwinBlock Photography

Utseendemässigt är det en kombination av ljus och växter i ett munblåst glas som tillverkats för hand. Resultatet är en unik lampa som skapar en lugnande atmosfär i annars ganska så stressig stadsmiljö.

mygdal_lamp_02_web_©ErwinBlock Photography

Namn: Mygdal växtlampa
Typ: Finns tillgänglig som bordslampa och taklampa
Material: Munblåst glas och aluminium
Dimensioner: 35 x 24 cm (liten version) och 70 x 48 cm (stor version)
Fotografi: ErwinBlock Photography

mygdal_lamp_01_web_©ErwinBlock Photography

Fler berättelser
Nytt akustiskt instrument kan låta som en Synthesizer

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.