Villa Blåbär av pS Arkitektur är klädd i svart takpapp

Den omgivande naturen och tomtens lutning dikterade formen av denna villa som är klädd i svart takpapp.

Villa Blåbär

Beställare: Karl & Sofia Andersson
Ventilerad trästomme, Bergvärme och frånluftvärmepump.
Färdigställt: 2012
Arkitekt: pS Arkitektur
Ansvarig: Peter Sahlin
Handl: Leif Johannsen
Medv: Therese Svalling (modeller), Beata Denton (ljus)
Entreprenör: Valento Bygg
Fotograf: Jason Strong

svart takpapp

Härliga utblickar i den solbelysta skogen, rymd och en vågad kompromisslös design var startpunkten för arbetet med denna villa, som nu står färdig i Nacka. Villan ritades under ett antal workshops med kunden där olika husvolymer testades i modell. Utmaningen var att placera alla rum på samma plan och samtidigt anpassa husets geometri efter markens lutning. Det resulterade i ett långsmalt hus ståendes på betongplintar direkt på urberget på toppen av tomten. På det sättet skyddar huset självt den privata sidan från oönskad insyn från gatan och grannarna.

Rörelsen genom huset imiterar den första upptäcksfärden vi tog på tomten innan huset började byggas. Det stora sovrummet är placerat för att få den mest spektakulära utsikten. Utsidans skiffersvarta yta kontrasteras av den krispiga, vita interiören. Garderober, belysning och socklar är infällda i vägg och tak för att ge ett rakt och rent uttryck.

VillaBlÜbÑr135

VillaBlÜbÑr166

Funktionerna i interiören är placerade enligt en hierarki, från offentligt till privat. Garaget först, sedan entré med kök på framsidan av huset och därefter sovrum i den bortersta delen. Ett loft med möjlighet att hysa övernattande gäster ligger separat från de övriga sovrummen, med ett gästbadrum i närheten. När det inte används som gästsovrum fungerar loftet som en studio med utsikt över vardagsrummet. Köket vetter åt sydväst så man kan njuta av solen under matlagning.

VillaBlÜbÑr171

För att säkerställa energieffektiviteten samtidigt som vi fokuserat på utsikten har öppningarna på den privata södersidan maximerats på bekostnad av öppningarna placerade på norrsidan, som hålls till ett minimum. Den totala mängden glas följer beräkningarna om energibalans och tillsammans med bergvärme och en frånluftsvärmepump matchar huset mer än väl den juridiska energinormen.

VillaBlÜbÑr159

VillaBlÜbÑr130

Nedanför så finns alla bilder i en något högre upplösning, för den som vill ta en närmare titt på projektet. Alla bilderna och dess rättigheter tillhör pS Arkitektur.

Fler berättelser
Skog blir självlysande med videoprojicering från projektor

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.