På Värmdö fick John Robert Nilsson Arkitektkontor (JRN) uppdraget att bygga ett sommarhus som skulle uppfylla stora krav på precision och utseende. Villa Överby är ett nutida och teknikintensivt hus på en upphöjd tomt, som blickar ut över Stockholms skärgård.

Villa Överby, sommarhus på Värmdö

Bild: Åke Eson Lindman

Villa Överby är byggt på ett stenblock som är inkilat i marken, med en pool som ger intrycket av att fortsätta ut i havet. Samtliga rum som vetter mot havet har stora glasfönster, för att maximera utsikten och ljusinsläppet. Till skillnad från baksidan, består entrén och framsidan av en putsad vägg för avskärmning. Den inglasade entrédörren är en öppning i muren, vars spjälgaller släpper genom ljus och visar vägen.

Åke Eson Lindman

Bild: Åke Eson Lindman

Interiören är genomgående minimalistisk med matta vita väggar, detaljer av vitt askträ och ett golv gjort av kalksten från Gotland. Även vitlackerade ståldetaljer har tillämpats invändigt. Exteriören är precis motsatsen mot interiören, med en svartmålad puts, svart takpapp och svartlackerade ståldetaljer.

Framsidan på det högt belägna sommarhuset

Bild: Åke Eson Lindman

JRN’s målsättning har varit att förstärka kontakten mellan exteriören och interiören, genom att ta bort störande element som stoppar upp blicken mellan golvet och taket. För att få dem att kännas sammanfogade, har man tillämpat infällda karmar mellan glaset och golvet/taket.

Huset styrs av avancerade tekniska system, som bland annat extraherar havsvatten och destillerar det till kranvatten. En bergvärmepump värmer upp golven, utomhuspoolen och vattnet. Förutom det är byggnaden också anslutet till ett fjärrvärme-system. Samtliga tekniska system kontrolleras med ett smart webb-interface, som kan nås från mobiltelefonen, datorn och surfplattan.

minimalistisk interiör i vitt

Bild: Åke Eson Lindman

Projektnamn: Villa Överby
Arkitekt: John Robert Nilsson Arkitektkontor (JRN)
Byggentreprenör: Liljestrand Entreprenad LE AB
Plats: Överby, Värmdö
Bruttoarea: 250 kvm
Beställare: Privat

Badrummet med dusch och badkar

Bild: Åke Eson Lindman

Uppgift: Bygglov, bygghandling fritidshus
Medarbetare: Robert Nilsson, Maria Århammar, Niklas Singstedt, Vincenzo Cassotta, Martin Zetherström
Övriga entreprenörer: Geo Markservice AB, Eva Holmqvist (vatten och avlopp), CSE Projekt, Henrik Nilsson (konstruktion), Itecon AB, Eskil Stenstrand (vatten), Jan Fransson Elkonsult AB, Håkan Ackland (elektricitet)
Byggår: 2009
Fotografi: Åke Eson Lindman och John Robert Nilsson

villaoverby_trappa

Bild: John Robert Nilsson

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.