PULKABACKEN är en 200 kvm stor villa av prefabricerade stålmoduler, ritad av svenska arkitektbyrån Street Monkey. Villan har försiktigt sänkts ned på en brant sluttande tomt på Värmdö utanför Stockholm.

SMA-Pulkabacken-19

Bild: Robin Hayes Photography

På grund av den kuperade terrängen och närheten till grannarna föll valet på att kamouflera denna relativt stora volym under en pulkabacke och takterrass så att huset upplevs som mycket hänsynsfullt inpassat i omgivningen. Den svarta, korrugerade plåten passar lika väl in mot snön som mot den gröna skogen och gör att huset ser diskret ut från gatan.

SMA-Pulkabacken-24

Bild: Robin Hayes Photography

Fördelen med pulkabacken är att den formar en entré till huset som leder direkt till det integrerade vardagsrummet och köket. Ett glasparti sträcker sig längst från golv till tak, längst med hela långsidan på vardagsrummet och ger utsikt över havet.

SMA-Pulkabacken-23

Bild: Robin Hayes Photography

Entréplanet har ett sovrum, två badrum, en stor balkong samt en läshörna inbyggd i trappan. På det nedre planet finns ytterligare tre sovrum, ett allrum, ett badrum samt en utgång till altanen som vetter mot nedre delen av trädgården.

SMA-Pulkabacken-03

Bild: Robin Hayes Photography

I området som huset ligger i finns det mestadels sommarstugor, men det börjar blir alltmer populärt med permanentbostäder. Man hade som ambition att skapa en semesterkänsla för ett permanentboende med stora glaspartier, flera uteplatser med sjöutsikt och med en dynamisk planlösning som möjliggör nyttjandet av tomtens terrängnivåer.

SMA-Pulkabacken-27

Bild: Robin Hayes Photography

Dessutom har villan utformats som ett lågenergihus genom att tillämpa byggprinciper som hög isoleringsgrad, hög lufttäthet och hög återvinningsgrad på ventilationen.

SMA-Pulkabacken-08

Bild: Robin Hayes Photography

Arkitekt: Street Monkey Architects
Kommun: Värmdö
År: 2014
Area: 200 kvm
Byggnadstyp: Villa i två plan
Antal rum: 7 rum och kök

SMA-Pulkabacken-09

Bild: Robin Hayes Photography

Ansvarig Arkitekt: Cage Copher
Arkitekter för Bygghandling: Patrik Myberg (Bjerking), Thomas Björk (Bjerking), Fredrik Kjellström (Bjerking)
Byggherre: Ingrid Westman (Friendly Building)
Konstruktör: Magnus Jönsson (Bjerking)
Fotografi: Robin Hayes Photography

SMA-Pulkabacken-15

Bild: Robin Hayes Photography

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.