Vinnande förslaget för Nobel Center heter ”Nobelhuset” av David Chipperfield

Arkitekterna David Chipperfield och Christoph Felger från David Chipperfield Architects i Berlin, gick vinnande ur arkitekttävlingen om Nobel Center i Stockholm. Mer info här.

Nobelhuset_Nightview_Nobel_Center

Juryn var eniga i utlåtandet om att förslaget, Nobelhuset har en gedigen och tidlös fasad som representerar Nobelverksamheten på ett bra sätt. Man tycker också att dess lätta framtoning och slanka form skapar användbara utemiljöer runtomkring byggnaden.

VInnande förslaget för nya Nobel Center

Layouten och planlösningen är mycket anpassningsbar och går vid behov att ändra på. Den innefattar en bland annat en Nobelsal för diverse festligheter och evenemang.

Nobelhuset_View-from-Skeppsholmen

Nya Nobelhuset kommer inte bara att tillföra glädje för besökare av Nobel Center, utan även för dem som promenerar eller söker sig till Blasieholmen.

Nobelhuset_Auditorium_Nobel-Night

Det formmässiga konceptet består utav fyra stycken väsentliga delar: Nobelhuset, Nobelsalen, Nobelträdgården och Nobelstigen.

1068_08_A_V2_2_DCA_N11

Nobelsalen är placerat längst upp i Nobelhuset med en panoramautsikt över Stockholms innerstad. Trädgården ligger till vänster om byggnadens front, som ett stort offentligt rum öppet för allmänheten. Nobelstigen leder från markplanet upp till Nobelsalen, samt sammankopplar byggnadens alla funktioner.

1068_08_A_V2_2_DCA_N7

1068_08_A_V2_2_DCA_N2

1068_08_A_V2_2_DCA_N5

1068_08_A_V2_2_DCA_N4

1068_08_A_V2_2_DCA_N3

Fler berättelser
Trådlösa högtalare från Moss är som gjorda för stranden

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.