Visiondivision föreslår gångbro under Tranebergsbron

Svenska arkitektfirman Visiondivision har lagt fram ett förslag på en gångbro under Tranebergsbron, som sträcker sig mellan Bromma och Kungsholmen.

visiondivision föreslår gångbro under Tranebergsbron
Bild: Visiondivision

Tranebergsbron stod färdig 1934 och är ritad av David Hall och Paul Hedqvist. Under den tiden hade bron världens längsta båge gjuten i betong. År 2005 byggdes en kopia intill originalet för att tillåta mer biltrafik att passera mellan Kungsholmen och Bromma.

visiondivision_under_the_bridge_72dpi
Bild: Visiondivision

I Visiondivisions förslag ”Under the Bridge” föreslås en gångbro över Tranebergsbron’s valv, för att undvika en 15 minuters omväg över en fullt trafikerad motorled hundratals meter upp. Det skulle endast ta 3 minuter att passera det smala och betydligt vackrare sundet.

visiondivision_under_the_bridge_existing_bridge_72dpi
Bild: Visiondivision

Det är redan förberett med öppningar i bropelarna, så det enda som behövs göras för att fotgängare ska kunna passera är en utkragning på brons övre del. Sen måste förstås räcken, belysning och trappor tillkomma för att säkra passagen.

Tranebergsbron kan få gångbro designad av Svenska Visiondivision
Bild: Visiondivision

Kristineberg och Alvik som ligger på varsin sida av bron är båda expansiva områden och eftersom Stockholm idag har ett gemensamt mål att bli en promenadstad, så borde det här projektet vara ett enkelt men stort steg i rätt riktning. Visiondivision har tagit fram skisser på en sådan passage, samt förslag på hur man skulle kunna utnyttja de stora rummen som bildas under Tranebergsbron.

visiondivision_under_the_bridge_map_72dpi
Bild: Visiondivision
visiondivision_under_the_bridge_3_72dpi
Bild: Visiondivision
visiondivision_under_the_bridge_map_72dpi
Bild: Visiondivision
visiondivision_under_the_bridge_diagram_72dpi
Bild: Visiondivision
Fler berättelser
Partisans designar grottliknande bastu vid harmonisk sjö

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.