Nya Volvo S90 – premiumsedan med halvautonom körfunktion

För några timmar sedan i Göteborg presenterades Volvo S90, en stor och lyxig premiumsedan som markerar Volvos nästa steg i utveckligen. Bilen är utrustad med flera stora tekniknyheter, bland annat en halvautonom körfunktion som klarar av hastigheter upp till 130 km/h.

High Front Volvo S90 Mussel Blue - Volvo s90

– Vår idé var att tillföra det lite konservativa segmentet något helt nytt. Den exteriöra designen utstrålar ledarskap och självförtroende. På insidan har vi tagit Volvo S90 till en ny nivå med en sofistikerad, luxuös upplevelse som ger både komfort och kontroll, säger Thomas Ingenlath, Senior Vice President Design på Volvo Car Group.

Location Profile Left Volvo S90 Mussel Blue 2

Nya Volvo S90 är utrustad med Pilot Assist, en halvautonom körfunktion som med mjuka styringrepp klarar av att hålla bilen inom körfältsmarkeringarna i upp till 130 km/h. Tekniken är ett steg i utvecklingen mot helt självbärande bilar.

Rear Quarter Volvo S90 Mussel Blue 2

Man har utvecklat det nuvarande City Safety-paketet med en teknik som klarar av att upptäcka stora djur som älgar, hästar och rådjur på dagen och natten. Köregenskaperna har också förbättrats rent allmänt, tack vare en avancerad chassisimulator som Volvo utvecklat.

Detail Rear Light Volvo S90 Mussel Blue

Största motoralternativet blir en laddhybrid med namnet T8 Twin Engine som har över 400 hästar och kan accelerera från 0–100 km/h på 5,2 sekunder. Volvo kommer också att behålla T6-alternativet med 320 hästkrafter.

Interior Blond Volvo S90

Den offentliga världspremiären för S90 kommer att ske under bilutställningen NAIAS i Detroit i januari 2016.

Location Front Quarter Volvo S90 Osmium Grey

Fler berättelser
Jeff Koons ställer ut på Moderna Museet i Stockholm

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.