Bild: Joachim Bertrand

Wattway: Världens första väg med solceller lanseras i Frankrike

Frankrike har nu lanserat Wattway, världens första väg med integrerade solceller strax utanför byn Tourouvre au Perche i Normandie. Den nästan en kilometer långa vägsträckan invigdes torsdagen den 22 december av Frankrikes energi- och miljöminister Ségolène Royal.

Wattway är täckt med 2880 solceller som har ett skyddande lager silikon för att motstå vikten av tung trafik. Projektet är en del av den övergående energilag som kommer innebära innovativa och ambitiösa projektprestationer inom energisektorn.

Wattway solcellsväg
Bild: Joachim Bertrand

Den dagliga energiproduktionen kommer att fluktuera beroende på väderförhållanden och säsong. Dock förväntas solcellsvägen att generera 280 MWh per år och i genomsnitt 767 kWg per dag, med förväntade toppar på upp mot 1500 kWh under sommaren.

– Vi befinner oss fortfarande på en experimentell fas. Att bygga en testplats i den här skalan är en verklig möjlighet för vår innovation. Den hör testplatsen har gjort det möjligt för oss att förbättra installationsprocessen för solceller liksom tillverkningen, för att optimera vår innovation, säger Jean-Charles Broizat, VD på företaget Wattway.

Bil på väg med solceller
Bild: Joachim Bertrand

En informationspanel vid sidan av vägen kommer att visa hur mycket energi som produceras i realtid och hur mycket som har genererats sedan vägen togs i bruk. Panelen drivs med den elektricitet som vägen har producerats. Allt överskott skickas till franska elleverantören Enedis.

Det är Franska infrastrukturföretaget Colas har samarbetat med INES (nationella institutet för solenergi i Frankrike) för att driva projektet. Tillsammans har man arbetat sedan 2009 med att utveckla en fungerande produkt, vilket man nu verkar man ha lyckats med.

Fler berättelser
Giraffe: Multifunktionell lampa från Line Studio

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.