Wegners stilikon – Skalstolen fyller 50 år

Hans J. Wegners skalstolen är en internationellt känd stilikon, som i slutet av september fyller 50 år. Möbeltillverkaren Carl Hansen & Søn kommer uppmärksamma stolens födelsedag genom att släppa en jubileumsutgåva i en mycket begränsad upplaga.

Skalstolen Jubileum 1

Stolen lanserades den 20 september 1963 av Hans J. Wegner, med målet att skapa den ultimata skalstolen. Det kom att ta 35 år innan stolen hunnit växa till sig i popularitet och bli den ikon som man känner till idag. Carl Hansen & Søns jubileumsutgåva kommer att släppas i 150 numrerade exemplar världen över, med en rygg i oljebehandlad teak och ett underrede av lika behandlad ek. Det exklusiva röda skinnet som täcker stolens sittytor kallas för nigerskinn och det härstammar ifrån en särskild ras afrikanska getter intill Nigerfloden.

Skalstol Jubileum 2

Hans J. Wegners Shell Chair, även känd som CH07, visar med sina mjuka linjer och organiska former på Wegners unika kunskaper om de möjligheter och utmaningar som träet ger formgivaren. För att ge den trebenta stolen ytterligare stabilitet ritade Wegner det förstärkta benet, som både ger stolen dess mycket dynamiska uttryck och samtidigt stärker ryggen. Den geometriska konstruktionen gör stolen till en grafiskt tydlig möbel som faktiskt är snygg från alla vinklar.

När laminerat och formpressat trä gjorde intåg som som möbelmaterial på 1930-talet blev det på allvar möjligt att skapa skalstolar som vi känner dem idag. Några av de tidiga mästarna inom det här området var Alvar Alto från Finland och amerikanen Charles Eames, från vilka Wegner hämtade mycket av sin inspiration.

När Wegner formgav skalstolen ville han utveckla en stol som både levde upp till hans visionära och minimalistiska ideal och samtidigt var en symbol för komfort. Det var dock inte förrän 1963 som den skalstol vi känner idag lanserades för första gången på den årliga snickarskråutställningen. Med Wegners förståelse för kroppens sittställning utvecklade han en ny typ av skalstol utan armstöd och med en mycket bakåtlutad konstruktion som stämde överens med tidens internationella formspråk. Det här visade att Wegner var en av tidens största möbeldesigners, inte bara i Danmark utan också på världsscenen.

Skalstol Jubileum 3

Fler berättelser
Nyexaminerad student skriver ut miljövänlig fåtölj i 3d-skrivare

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.