Designern Kay Bojesen är känd för att sin förmåga att väcka trä till liv. Nu tillkommer det två stycken ytterligare träfigurer till uppsättningen av trädjur.

Först ut är en stolt springare från 1930-talet som är en del av Kay Bojesen’s Danmarks-familj. Flera andra hästdjur ingår i samma kollektion. Det andra djuret som tillkommer är hunden Tim – en pigg och uttrycksfull terrier i miniatyr skapad av Kay Bojesen redan år 1935. Både hästen och terriern är tillverkade av oljat valnötsträ.

Kollektion av trädjur från Kay Bojesen utvidgas med häst och hund

Dessa trädjur kan väldigt ofta ses som ett mellanting mellan leksaker och designföremål. Det råder dock inget tvivel om att Kay Bojesen hade barnen i åtanke när han designade sin fantasifulla djuruppsättning.

När hunden släpps i butik i augusti kommer den att kosta 349 SEK och finnas tillgänglig i antingen mörk eller ljus karaktär. Hästen däremot kommer att kosta omkring 999 SEK vid lansering i butik i september 2015.

Kay Bojesen_Dog Tim_trädjur

Kay Bojesen var både silversmed och designer. Han hade en väldigt speciellt talang och det var väcka trä till liv. Under sin tid blev han världskänd och var han en av Danmarks mest profilerade hantverkare under 1900-talet. Totalt har Kay Bojesen skapat över 2000 objekt inkluderande träfigurer, trädjur, leksaker, juveler, bestick och tekannor.

Han började sin karriär som lärling hos silversmeden Georg Jensen och var en av de första att intressera sig för funktionalism. När han gifte sig och fick en son – började han intressera sig för leksaker och trädjur, som påminde Kay Bojesen om sin egen barndom.

Kay Bojesen träfigurer – hunden Tim

Det var på 1930-talet som intresset för trä tog fart på riktigt. Han skapade runda, mjuka leksaker i form av fantasifulla tolkningar av de riktiga djuren. Tanken med leksakerna var att de skulle vara enkla, hårda och inspirera barnen till att leka.

Kay Bojesen_Horse_interior2

Inga fler artiklar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.