Zaha Hadid utformar lyxigt lägenhetskomplex i New York

Arkitekten Zaha Hadid som jag tidigare skrivit om har nyligen fått sitt första projekt i New York och det blir ett 11 våningar högt lägenhetskomplex i det lyxiga området Chelsea.

Lägenhetskomplex av Zaha Hadid

En av stadens ledande bostadsutvecklare Related Companies har beställt bygget och det ligger precis intill den tidigare övergivna ”upphöjda” tågrälsen som nu har blivit park (skymtas på bilden ovanför). Zaha Hadid har utformat byggnaden att samspela mellan staden och dess grönområden, vilket uttrycks via det yttre fiskbensformade mönstret på fasaden. De horisontellt V-formade linjerna med stora mängder heltäckande glas kopplar ihop insidan med den urbana stadsmiljön.

zahahadidnyccondo2

Varje enskild våning i lägenhetskomplexet beräknas täcka en yta på ungefär 500 kvm och totalt ryms det 37 stycken. I byggnaden kommer det bland annat att finnas stor takterrass, underhållningsrum, inomhuspool och spa, tillgängligt för de boende.

zahahadidnyccondo3

Den prisbelönta arkitekten Zaha Hadid som är den första kvinnan någonsin att bli tilldelad Pritzkers arkitekturpris, förklarar:

”Vår design integrerar volymer som flödar genom varandra och följer ett sammanhängande formellt språk, vilket skapar en känsla av byggnadens helhet”

zahahadidnyccondo4

zahahadidnyccondo25

zahahadidnyccondo26

Fler berättelser
Skrivbordet BLK är byggd med löstagbara delar

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.