Zenhusen i Stockholm

Zenhusen: Högkvalitativt stadsradhus i Norra Djurgårdsstaden

Ola Jonsson från arkitektfirman Berg | C.F. Møller har tillsammans med byggnadsfirman Erik Wallin och landskapsarkitekten Ulf Nordfjell ritat Zenhusen, sex stycken stadsradhus i det gamla gasverksområdet i Norra Djurgårdsstaden.

rendering_arkaden

De sex stadsradhusen och 12 etagelägenheterna som går under namnet Zenhusen, kommer att erbjuda generöst med takhöjd, privata uteplatser, vackra vyer och en karakteristisk arkitektur som kombinerar lågenergi-lösningar med nordiska material.

Rendering av köket i Zenhusen

– Vi vill skapa vackra byggnadsverk med goda boendekvaliteter som ger plats för ett kreativt och personligt liv. Stadsradhusen har en poetisk komposition i nära samspråk med omgivningarna. Bostaden uppmanar till individuella avtryck samtidigt som det ekologiska avtrycket är minimalt, säger Ola Jonsson, arkitekt på Berg | C.F. Møller Architects.

rendering_vardagsrum_vinkel_3

Zenhusen ligger precis på gränsen mellan staden och en nationalstadspark. Området gränsar också till ett tidigare gasverk, vilket nu ska inhysa den nya stadsdelens service- och kulturinrättningar. Dessutom ligger bostäderna placerade vid Husarviken som mynnar ut i skärgården.

I kombination med resterande bostadsprojekt i Norra Djurgårdsstaden utformas ett demokratiskt rum mellan byggnaderna. En levande plats med ljusa öppna utrymmen som upplevs välkomnande och trygga. Det blir en plats för alla generationer som bjuder in människor till lek och rekreation. Små träd planteras mellan bostäderna och är tänkta att agera som visuella filter.

rendering_vardagsrum_vinkel_1

Arkitekturstilen hämtar inspiration från det gamla gasverkets tegelbyggnader. Det är röda fasader av patinerat cortenstål i kombination med ljusa träfasader.

Eftersom bostäderna har tillgång till kollektivtrafik och ligger på cykelavstånd från innerstaden, kan människor som bor där välja att leva en hållbar livsstil.

rendering_sovrum

Arkitekt: Berg | C.F. Møller Architects
Byggherre: Byggnadsfirman Erik Wallin AB
Plats: Stockholm, Sverige
Area: 3200 m²
År: 2010-2015

rendering_sektionsbild

Fler bilder:

Fler berättelser
Träknappar till Macbook av RAWBKNY

Prenumerera på DesignWorld

Få de senaste nyheterna inom arkitektur, konst och design helt kostnadsfritt direkt till mailen.